Бухів (перевал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бу́хів (також Бу́хівський перевал або Схі́дницький перевал) — гірський перевал в Українських Карпатах, що знаходиться у масиві Сколівських Бескидів. Розташований у Львівській області за 5 км від с. Східниця і за 9 км від м. Борислав, в історико-етнографічному регіоні Бойківщина. Назва перевалу походить від однойменної гори Бу́хів. Бухівський перевал вважається одним з найнижчих в Україні.

Бухів
(Східницький або Бухівський перевал)
Фото перевалу Бухів з північної сторони
Фото перевалу Бухів з північної сторони
Фото перевалу Бухів з північної сторони

49°14′57″ пн. ш. 23°21′07″ сх. д.H G O
Розташування Україна Україна
Львівська область,
Дрогобицький район,
між м. Борислав і селищем Східниця
Система Сколівські Бескиди (Українські Карпати)
Тип гора
Висота 667 м
Маршрут із м Борислав
Бухів. Карта розташування: Львівська область
Бухів
Бухів
Бухів (Львівська область)

Географія[ред. | ред. код]

Висота перевалу становить 667 м[1]. Схили перевалу вкриті хвойними і буковими лісами, а з північної сторони ці схили досить круті та стрімкі, тому й дорога з цього боку звивається серпантином. З північно-східної сторони від перевалу знаходиться ландшафтний заказник «Бориславський», а на південний схід від Бухова розміщені території національного природного парку Сколівські Бескиди.

Незважаючи на низьку висоту перевалу, температура на ньому зазвичай нижча на 2—3°C[2] за ту, яка є в передгір'ї. Через це рух транспорту через цю точку в зимовий та весняний періоди досить часто може ускладнюватись погіршенням погодних умов, наприклад, утворенням ожеледиці на дорогах та накопиченням снігового покриву на дорозі.

Історія[ред. | ред. код]

Неподалік сучасного перевалу, раніше знаходився інший, який був частиною давнього соляного шляху з м. Дрогобич до фортеці Тустань. З кінця XIX століття в регіоні почався активний видобуток нафти, тому й до 1912 р. з'явилась нагальна потреба у створенні нового перевалу, більш сучасного, зручного та пологого, який би спростив перевезення нафтової сировини зі Східниці до Борислава. Таким чином і з'явився Східницький перевал.

Транспорт[ред. | ред. код]

Через перевал проходить автошлях Т 1402, що з'єднує населені пункти Стрийського району від с. Пісочна до селища Дрогобицького району Східниця.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Висота перевалу.
  2. Прогноз погоди на перевалі (режим Meteoblue).