Гайді Клум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гайді Семюель (Клум)
Heidi Samuel (Klum)
Гайді Клум на The Heart Truth Fashion Show в 2008 році
Народження 1 червня 1973 (50 років)
Бергіш-Гладбах, Північний Рейн-Вестфалія, ФРН
Громадянство Німеччина Німеччина США США
Проживання Лос-Анджелес
Професія модель, телеведуча, підприємиця, кіноакторка, модельєрка, телепродюсерка
Нагороди та премії
Зріст 176[1] см
Вага 54 кг
Волосся біляве волосся
Очі Карі[2][3]
Агентство IMG Models
Батько Günther Klumd
Чоловік

Рік Піпіно (1997—2002) Сіл (2005—2014)

Том Каулітц (з лютого 2019)
Діти (4) Leni Klumd[4]
Офіційний сайт

CMNS: Гайді Клум у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Га́йді Клум (нім. Heidi Klum, з 2009 року Гайді Семюель, нім. Heidi Samuel; нар. 1 червня 1973, Бергіш-Гладбах, Північний Рейн-Вестфалія, ФРН) — німецька топ-модель, акторка, телеведуча, модельєрка, телепродюсерка і підприємиця.[5]

Біографія[ред. | ред. код]

Народилась у сім'ї перукарки і директора косметичної компанії.

З 1997 по 2003 була одружена зі стилістом Ріком Піпіном. Після розлучення зустрічалася з менеджером Формули-1 Флавіо Бріаторе, від якого 4 травня 2004 року народила дочку Лені. Пара розпалася, не уклавши шлюб, через брак часу. 10 травня 2005 Клум одружилася з британьким співаком Сілом, народила двох синів. 9 жовтня 2009 народила доньку Лу Сулолу Самуель (Lou Sulola Samuel), яка, за словами пари, повинна була стати їх останньою дитиною. Восени 2009 року Клум взяла прізвище Семюель.[6] Восени 2014 року пара розлучилась. З лютого 2019 року одружена з Томом Каулітц.

З 1993 Клум мешкає у США.

Захоплюється лижами, кулінарією, живописом, блошиними ринками та аукціонами.

Кар'єра[ред. | ред. код]

З кінця 90-х років Гайді Клум вважається однією з найвідоміших моделей у світі. Її кар'єра почалася в 1992 році виграшем головного призу в «Late Night-Show» Томаса Готтшалка. 19-річна школярка перемогла у змаганні з 25 тисячами учасниць, в якості призу підписавши контракт з модельним агентством на 300 000 доларів. Після школи вона відмовилася від навчання на дизайнерку одягу в Дюссельдорфі і зайнялася модельною кар'єрою.

Всесвітню популярність принесла Клум у 1998 році фотосесія на обкладинці американського журналу «Sports Illustrated», тираж якого сягав 20 млн у США. Клум стала однією з провідних моделей «Victoria's Secret». Вийшли журнали «Vogue» і «ELLE» з Клум на обкладинці. Однак Клум ніколи не виходила на подіуми під час великих показів в Парижі, Мілані або Нью-Йорку.[7]

У грудні 2004 року вийшла перша книга Клум «Klum's Body of Knowledge: 8 Rules of Model Behavior (to Help You Take Off on the Runway of Life)».

Реклама[ред. | ред. код]

Клум бере участь в рекламних кампаніях «Katjes» (випускають солодощі), з 2005 для мережі ресторанів швидкого харчування «McDonald's». Вона також рекламує взуттєві марки «Stiefelkönig», «Birkenstock», засоби для укладання волосся «Taft» від концерну Henkel Group, мережу супермаркетів SPAR, бере участь в рекламній кампанії Douglas, а з осені 2007 року разом з тодішнім чоловіком Сілом рекламує нову модель «Volkswagen Tiguan».

Свою популярність Клум використовує для успішного продажу продуктів, що випускаються під ім'ям Гайді Клум. Це, наприклад, солодощі, прикраси, колекція одягу (разом з «Otto»), парфумерія. Нью-Йоркський ювелір «Mouawad» створив з Клум колекцію, він же щорічно оформляє бюстгальтер з діамантами, який Клум презентує на показі «Victoria's Secret».

Кіно, музика, телебачення[ред. | ред. код]

Гайді Клум іноді грає камео в кіно- і телефільмах. Наприклад, в ситкомі «Спін Сіті» вона в семи серіях зіграла фотомодель Гайді Клум. Також виконала епізодичні ролі в серіалах «Секс і Місто», «Як я зустрів вашу маму», «Відчайдушні домогосподарки» і у фільмі «Диявол носить Прада».

У грудні 2004 року на телебаченні вийшло шоу «Проєкт Подіум», в якому журі вибирає, кого з 16 (а згодом — 16) кандидатів можна назвати найкращим дизайнером. Клум є однією з 11 продюсерів, співведучою та головою журі.

З чоловіком Сілом

У 2006 році на німецькому телебаченні (канал «ProSieben») вийшло реаліті-шоу «Germany's Next Topmodel[de]», де дівчата виборюють головний приз — контракт з модельним агентством «IMG Models», автомобіль і обкладинку німецького видання «Cosmopolitan». За ним вийшли наступні чотири сезони телешоу в 2007, 2008, 2009 та 2010 роках.

Філателія[ред. | ред. код]

У 2002 році пошта Гренади випустила серію з трьох марок з фотографіями Гайді Клум. Марки були випущені в малому аркуші з фотографіями на краях. На аркуші напис: «Відкрийте для себе красу марок».

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Profile [Архівовано 29 вересня 2011 у Wayback Machine.] at IMG web site (англ.)
  2. Heidi Klum: FMD (англійською). FashionModelDirectory.com. Архів оригіналу за 25 лютого 2010. Процитовано 15 березня 2010.  {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |datepublished= (довідка)
  3. Heidi Klum: Models.com (англійською). Models.com. Архів оригіналу за 4 березня 2010. Процитовано 15 березня 2010.  {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |datepublished= (довідка) (англ.)
  4. https://people.com/style/heidi-klums-daughter-leni-klum-celebrates-her-vogue-germany-cover/
  5. (stk/spot) (5 грудня 2019). Änderungen im Pass: So heißt Heidi Klum wirklich!. www.abendzeitung-muenchen.de (нім.). Процитовано 22 січня 2024. 
  6. Yahoo! Search — Web Search [Архівовано 11 жовтня 2009 у Wayback Machine.] (англ.)
  7. Bio - Heidi Klum. www.heidiklum.de. Процитовано 22 січня 2024. 

Посилання[ред. | ред. код]