Галиця вічкова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Галиця вічкова
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Двокрилі (Diptera)
Надродина: Sciaroidea
Родина: Галиці (Cecidomyiidae)
Підродина: Cecidomyiinae
Рід: Thomasiniana
Вид: Галиця вічкова
Thomasiniana oculiperda

Вічкова галиця (Thomasiniana oculiperda Rubs.) — шкідлива комаха з родини галиць ряду двокрилих. Пошкоджує плодові культури і троянди: абрикоси, айву, аличу, вишні, глід, груші, інжир, кизил, персики, сливи, терен, черемху, черешні, яблуні.

Опис[ред. | ред. код]

Дуже маленька двокрила комаха — комарик з довгими вусиками і ногами. Довжина дорослої комахи 1,2 мм. Личинки спочатку білі, потім темно-червоні, 2-2,5 мм завдовжки.

Екологія[ред. | ред. код]

Зимують личинки в ґрунті на глибині 2-5 см. Навесні, в травні, заляльковуються, із лялечок виходять дорослі галиці. Самців не виявлено, розмноження відбувається без запліднення. Самки відкладають яйця на окулянти в місцях окуліровки. З яєць виходять личинки, які проточують поздовжні ходи в деревині прищепленої бруньки і викликають її засихання.

В Україні поширена в Криму — розвивається тут в двох поколіннях. Завдає значних збитків у розсадниках.

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Ю. П. Яновський, С. В. Суханов, В. П. Гричанюк. Особливості біології та шкідливості вічкової галиці (Thomasiniana oculiperda Rubs.) і захист від неї саджанців яблуні в розсаднику Лісостепу України // Вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2015. - № 1-2. - С. 32-35. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPDAA_2015_1-2_8