Гней Манлій Вульсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гней Манлій Вульсон
лат. Cn. Manlius Cn.f.L.n. Vulso
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер після 184 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний та військовий діяч
Суспільний стан патрицій[1] і шляхтич[d][1]
Посада консул
Термін 189 рік до н. е.
Попередник Гай Лелій
Наступник Гай Лівій Салінатор
Рід Манлії
Батько Гней Манлій Вульсон
Мати невідомо
Брати, сестри Lucius Manliusd[1][1], Авл Манлій Вульсон[1][1] і Луцій Манлій Вульсон[1][1]

Гней Манлій Вульсон (лат. Gneus Manlius Vulso; ? — після 184 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 189 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Манліїв. Син Гнея Манлія Вульсона, який рано помер.

У 197 році до н. е. став курульним еділом. Разом зі своїм колегою Публієм Корнелієм Сципіоном Назікою провів пишні Римські ігри. У 195 році до н. е. Гнея Манлія обрано претором. Як провінцію отримав Сицилію. Під час претури надавав значні кошти храму Аполлона на о. Делом.

У 192 та 191 роках до н. е. безуспішно висував свою кандидатуру на вибори консулів. Зрештою у 189 році до н. е. його обрано консулом разом з Марком Фульвієм Нобіліором. Під час своєї каденції з успіхом воював проти галатів у Малій Азії. Зумів підкорити значну частини Памфілії та Пісідії. У 188 році до н. е. сенат доручив йому як проконсулу владнати справи у Малій Азії. Водночас в Апамеї вів перемовини щодо укладання миру з Антіохом III, царем Сирії. Багато в чому сприяв затвердженню римської влади у Малій Азії. У 187 році до н. е. по поверненню до Риму отримав від сенату право на тріумф.

У 184 році до н. е. висунув свою кандидатуру на посаду цензора, але невдало. Після цього про подальшу долю Гнея Манлія Вульсона немає відомостей.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Friedrich Münzer: Manlius 91). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band XIV,1, Stuttgart 1928, Sp. 1215–1222. (нім.)
  1. а б в г д е ж и Digital Prosopography of the Roman Republic