Гоменташ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гоменташн
їд. המן־טאַשן
Тип печиво випічка
Походження Центральна Європа
Автор єврейські громади ашкеназів
Необхідні компоненти тісто, мак[d], борошно і мак

Гоменташ (їд. המן־טאַשן‎, Гаман ташн «вуха Амана» івр. אוזני המן‎, озней Гаман) — традиційне для єврейської кухні печиво з маком у формі трикутника, що випікається напередодні Пурима і споживане в період цього свята.[1][2][3]

Історія[ред. | ред. код]

Вперше ці солодощі з'явилися серед німецьких євреїв, де спочатку випікалися без будь-якого зв'язку зі святами. Це було макове печиво — мак загортали в «кишеню», у зв'язку з чим страву називали «маковими кишенями» (нім. Mohntaschen). Згодом їх почали готувати спеціально до Пурима, що призвело до появи назви «Haman-taschen». Ця назва була відсиланням до імені біблійного Амана, царедворця перського царя Ксеркса I Аман був негативним героєм біблійної історії, що стала основою для свята[1].

Гоменташ отримав різні назви та форми, тому що ці солодощі символічно пов'язували з Пуримом. Форма печива вважалася відсиланням до трикутної шапки, яку нібито носив Аман, або розглядалася як символ трьох патріархів, які вступились за Естер (Есфір). Назва, своєю чергою, пов'язувалося з гаманцем ненависного людям і жадібного Амана. Печиво також часто називалося «вухами Амана», що було відсиланням до середньовічних додаткових принизливих покарань засуджених злочинців. Перед скоєнням страт їх часто понівечили, у тому числі відрізали вуха.[1]

Приготування[ред. | ред. код]

Гоменташі готують з борошна, яєць, розпушувача тіста, маргарину, цукру, ванілі, апельсинового соку та кухонної солі[2]. Печиво має трикутну форму і традиційно начиняється маком[4], до маку можуть додаватися мед і бакалія: родзинки, інжир, фініки, горіхи. Гоменташ також може бути фарширований повидлом або сиром[1][2]. Печиво випікається жінками напередодні Пурима[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Rafał Żebrowski. Hamantasze. Polski słownik judaistyczny (пол.). Żydowski Instytut Historyczny. Архів оригіналу за 30 травня 2016. Процитовано 15 травня 2016.
  2. а б в Chabad-Lubawicz. Jak zrobić Hamantasze (uszy Hamana)? (пол.). chabadkrakow.pl. Архів оригіналу за 11 червня 2016. Процитовано 15 травня 2016.
  3. Гоменташи (уши Амана) // Кулинарная энциклопедия. — М : Комсомольская правда, 2015. — Т. 6. — С. 255.
  4. Народы мира: историко-этнографический справочник. — Сов. энциклопедия, 1988. — С. 161.

Посилання[ред. | ред. код]