Горб Анатолій Семенович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Горб Анатолій Семенович
Народився 10 вересня 1940(1940-09-10) (83 роки)
Ленінське, Нововоронцовський район, Херсонська область
Країна  СРСР
 Україна
Діяльність метеоролог, кліматолог, гідролог
Alma mater Одеський державний екологічний університет
Заклад Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
Український гідрометеорологічний інститут
Науковий ступінь кандидат географічних наук

Горб Анатолій Семенович (нар. 1940 с. Ленінське, Херсонська область, Україна) — український метеоролог, кліматолог, синоптик, гідролог. Доцент кафедри гідрометеорології та геоекології Дніпровського національного університету, кандидат географічних наук.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1940 року селі Ленінське на Херсонщині.

У 1961 році закінчив Херсонський гідрометеорологічний технікум за спеціальністю «Гідрометеорологія», а у 1970 році — Одеський гідрометеорологічний інститут за спеціальністю «Метеорологія»[1].

У 1984 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Радіаційний режим полів купчастих хмар на території України» й отримав науковий ступінь «кандидат географічних наук»[1].

Протягом 30 років працював в Українському науково-дослідному гідрометеорологічному інституті та обіймав посади бортового аеролога та керівника льотно-метеорологічного загону, обслуговував стратегічну військову авіацію СРСР[2]. Загін базувався у Дніпропетровському аеропорту, де знаходився єдиний на той час у СРСР експериментальний метеополігон. Окрім Радянського союзу, загін також обслуговував інші країни Варшавського пакту — Чехословаччину, Польщу, Румунію, Югославію, а також Монголію. Під час екологічної катастрофи у Вірменії займався порятунком озера Севан від обміління шляхом виклику опадів з купчасто-дощових хмар[3].

Працює в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара. З 1994 року обіймав посаду доцента кафедри фізичної та економічної географії, а з 2012 року — на кафедрі гідрометеорології і геоекології[1]. Згодом працював на кафедрі наук про Землю хімічного факультету[4].

Науковий доробок[ред. | ред. код]

Виконував науково-дослідні роботи, що стосувались кліматичних та екологічних проблем Дніпропетровщини й України. Займався раціоналізаторською роботою із удосконалення методів і засобів вивчення атмосферних процесів з літальних апаратів[1]. У складі колективу створив літаковий комплекс для вимірювання складників радіаційного балансу атмосфери.

Серед дисциплін, що викладав і викладає: метеорологія та кліматологія, фізика атмосфери, загальна гідрологія, методи гідрометеорологічних вимірювань, основи агрометеорології, клімати світу тощо.

Є автором понад 90 наукових робіт, співавтором низки монографій.

Монографії[ред. | ред. код]

  • Горб А. С., Дук Н. М. Клімат Дніпропетровської області. Моногр. — Д.: Вид-во ДНУ, 2006. — 204 с. — ISBN 966-551-197-1
  • Гідрометеорологічні аспекти техногенного впливу на довкілля Дніпропетровської області [Текст]: [монографія] / А. С. Горб [та ін.]. — Дніпропетровськ: Акцент ПП, 2014. — 230 с. : рис., табл. — Бібліогр. в кінці розд. — 300 прим. — ISBN 978-617-7109-13-5

Навчальні посібники[ред. | ред. код]

  • Горб А. С. Практикум до курсу «Методи гідрометеорологічних вимірювань». — Д.: РВВ ДНУ, 2014. — 20 с.
  • Горб А. С. Практикум до курсу «Основи агрометеорології». — Д.: РВВ ДНУ, 2014. — 28 с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Кафедра географії ДНУ. Горб Анатолій Семенович. www.ggf-dnu.org.ua. Архів оригіналу за 13 лютого 2018. Процитовано 13 квітня 2021.
  2. «Прогноз погоды на год – это гадание на кофейной гуще». dv-gazeta.info (рос.). Архів оригіналу за 14 квітня 2021. Процитовано 13 квітня 2021.
  3. Их называли «охотники за облаками». Gorod.dp.ua. Архів оригіналу за 12 квітня 2021. Процитовано 13 квітня 2021.
  4. Програма фахового вступного випробування (PDF). www.dnu.dp.ua. Архів оригіналу (PDF) за 13 квітня 2021. Процитовано 13 квітня 2021.