Гуляк Степан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Степан Гуляк
Оберштурмфюрер, сотник
Загальна інформація
Народження 14 листопада 1906(1906-11-14)
с. Жизномир, Бучацький повіт
Смерть 19 січня 1979(1979-01-19) (72 роки)
м. Торонто, Канада Канада
Національність українець
Військова служба
Роки служби 19431945
Вид ЗС Ваффен-СС
Формування  14-та гренадерська дивізія Ваффен СС «Галичина»
Війни / битви Друга Світова війна
Нагороди та відзнаки
Залізний хрест 2-го класу
Нагрудний знак «За поранення» в чорному
Нагрудний знак «За поранення» в чорному

Степан Гуляк (14 листопада 1906, с. Жизномир, Бучацький повіт, Станиславівський округ, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина19 січня 1979, м. Торонто, Онтаріо, Канада) — український колабораціоніст з нацистською Німеччиною, офіцер 14-ї гренадерської дивізії військ СС «Галичина», оберштурмфюрер військ СС, сотник УНА, ветеранський і громадський діяч, підприємець і меценат.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 14 листопада 1906 року в селі Жизномир Бучацького повіту.[1] Закінчив народну школу у рідному селі та середню школу в Бучачі.

Служив у польській армії, закінчив підстаршинську школу в Ченстохові та старшинську в Бидгощі. Отримав звання підпоручника. Звільнений з війська через відмову перейти на римо-католицький обряд.[2]

Повернувся до Бучача[коли?], став членом УВО, а згодом ОУН. Займав посаду інструктора бойового вишколу підпільників. Ув'язнений польською поліцією в тюрмі в Бучачі, з якої звільнився в 1939 році.

Перейшов нелегально німецько-радянський кордон[коли?] та проживав в Ярославі. Займався вишколом членів ОУН в районі Криниці.

Після початку німецько-радянської війни служив старшиною для особливих доручень у Першому українському полку «ім. Холодного Яру» під командою Леоніда Ступницького. Після розформування полку перебував на нелегальному становищі, а згодом приєднався до дивізії СС «Галичина».

Після пройдених вишколів у Лєшанах та Дембіці відправлений до вишкільного табору біля Штрасбургу, де проводив вишкіл новобранців. Призначений командиром 3-ої сотні ф'юзилерів та відправлений із підрозділом на фронт під Броди.[3] Поранений у бою та лікувався у Будапешті.[4]

Після переформування дивізії знову очолив 3-ю сотню ф'юзилерів 14-го батальйону і у вересні 1944 служив у Словаччині, де брав участь у боротьбі з комуністичними партизанами в районі Банської Бистриці. Разом з підрозділом воював згодом проти комуністичних партизан у Словенії.

З капітуляцією Німеччини перебував американському полоні, а після звільнення, проводив вишкіл вартівничих сотень по таборах.

У 1952 році переїхав до Канади. Разом із своїм братом був власником ресторану «Одеса» в Торонто.[5] Був головою торонтської станиці Братства колишніх вояків 1-ої УД УНА.

Помер 19 січня 1979 року.

Праці[ред. | ред. код]

  • Автор спогаду «Празник Св. Петра і Павла в окопах» у збірці спогадів «Броди».[6]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Жизномир. Тернопільщина. 28 листопада 2022. Процитовано 26 лютого 2024.
  2. 65-ЛІТТЯ сот. С. ГУЛЯКА
  3. "Один за одним відлітають у вирій" - померли троє ветеранів дивізії "Галичина"
  4. Вольф-Дітріх Гайке. УКРАЇНСЬКА ДИВІЗІЯ «ГАЛИЧИНА». ІСТОРІЯ ФОРМУВАННЯ І БОЙОВИХ ДІЙ у 1943 - 45 роках
  5. Листівка ресторану "Одеса"
  6. Броди

Джерела[ред. | ред. код]