Джоан Осборн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джоан Осборн
англ. Joan Osborne
англ. Joan E. Osborne
Зображення
Joan Osborne
Joan Osborne
Основна інформація
Повне ім'я англ. Joan Elizabeth Osborne
Дата народження 8 липня 1962(1962-07-08) (61 рік)
Місце народження Анкоридж, Джефферсон, Кентуккі, США
Роки активності 1989 — тепер. час
Громадянство США США
Професії автор-виконавець
Інструменти гітара
Жанри рок, фолк, кантрі-рок, блюз
Лейбли

Womanly Hips Records
Blue Gorilla Records
Mercury Records

Interscope Records
www.joanosborne.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Джоан Елізабет Осборн (англ. Joan Elizabeth Osborne; нар. 8 липня 1962, Анкоридж, Кентуккі, США) — північноамериканська співачка і авторка пісень. Найбільш відома завдяки пісні «One of us»⁣, а також роботою з музикантами гурту The Grateful Dead.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в сім'ї, що суворо дотримується католицьких традицій, і до 10 років регулярно відвідувала меси. Надалі це вплинуло на її творчість.

Наприкінці 1980-х років Джоан Осборн приїхала до Нью-Йорку, де створила власний звукозаписний лейбл Womanly Hips, на якому випустила свій дебютний альбом «Soul Show».

Потім уклала договір з лейблом Mercury Records. Її другий (але перший вагомий альбом)Relish (Схильність) (1995), став хітовим завдяки синглу «One of us». Дана річ по стилістиці ближча до поп-музики, тоді як в інших відчувався вплив кантрі, блюзу та фолк-року. Інші пісні цього альбому — такі як «Right Hand Man» і «St. Teresa» виявилися набагато менш популярними. Проте альбом отримав премію Греммі і став тричі платиновим. «One of us» досяг п'ятої позиції американського чарту. У ліриці альбому знайшло вираження інтересу Джоан до релігійних питань (Музика — то різновид молитви — неодноразово говорила співачка): пісня «St. Teresa» присвячена її улюбленій католицькій святій Терезі. Релігійній тематиці присвячена і головна пісня альбому.

Її аудиторія значно зросла після її участі в Lilith Fair, після чого Джоан стали відносити до плеяди таких співачок, як Торі Амос та Сара МакЛахлан.

У 2002 році Осборн взяла участь у зйомках документального фільму «Standing in the Shadows of Motown», після чого здійснила тур з гуртом «The Funk Brothers». Влітку 2003 року вона та її гурт «Dixie Chicks» в їх національному турі, після чого вона приєдналася до гуртом «The Dead» як вокалістка свій четвертий альбом, названий «How Sweet It Is», який являє собою зібрання каверів класики рок і соул музики.

Протягом 2005 та 2006 років Джоан Осборн неодноразово виступала з Phil Lesh and Friends. У лютому 2007 вона взяла участь в «Grand Ole Opry».

У листопаді 2006 року, вона випустила альбом «Pretty Little Stranger», який сама позначила як нешвіллський. Пісня «After Jane» з цього альбому зачіпає тему лесбійських відносин (до цього у 2003 році в інтерв'ю Velvet Park Magazine Осборн повідомила про свою Бісексуальність).

У травні 2007 вона випустила альбом «Breakfast in Bed», витриманий у стилі соул. Кілька речей з цього диску виявилися каверами її більш ранніх робіт.

One of us[ред. | ред. код]

Пісня One of us (Один з нас) була написана Eric Bazilian спеціально для альбому «Relish». В її ліриці зачіпаються різні аспекти віри в Бога. У назві пісні використана фраза з рефрена: «What if God was one of us?» (укр. Що якби Бог був одним з нас?) Слухачеві пропонується задуматися, яке б він поставив питання, якби зустрівся віч-на-віч з Богом, чи не самотній Бог на небесах, можливо, Йому навіть ніхто не телефонує, крім папи римського.

У відеокліпі на пісню основна дія розгортається навколо фотоательє: люди різних національностей, культур, статі та віку фотографуються у подобі Бога із фрески Мікеланджело. Сцени фотографування чергуються зі сценами відпочинку, даючи зрозуміти, що кожен з людей може бути Богом або Він може бути у кожному.

Пісня зайняла високі позиції в чартах різних країн і на неї було зроблено велику кількість каверів. Разом з цим президент Католицької Ліги порахував, що ця пісня близька до «цькуванні католицизму».

Дискографія[ред. | ред. код]

  • Relish (1995)
  • Early Recordings (1996)
  • Righteous Love (2000)
  • How Sweet It Is (2002)
  • One of Us (2005)
  • Christmas Means Love (2005)
  • Pretty Little Stranger (2006)
  • Breakfast in Bed (2007)
  • Little Wild One (2008)

Посилання[ред. | ред. код]