Джон Соун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Соун
англ. John Soane
англ. John Soane
Народження 10 вересня 1753 року
Смерть 20 січня 1837 року
Поховання St Pancras Old Church, Camdend
Країна
(підданство)
 Сполучене Королівство
 Велика Британія
Діяльність архітектор, археолог
Праця в містах Лондон[2]
Архітектурний стиль неокласицизм
Найважливіші споруди Картинна галерея Далвічd і Банк Англії
Членство Лондонське королівське товариство, Королівська академія мистецтв і Академія витончених мистецтвd
Нагороди
Діти ·George Soaned
CMNS: Джон Соун у Вікісховищі
Джон Соун — англійський архітектор

Джон Соун (італ. John Soane; 10 вересня 1753 — 20 січня 1837) — англійський архітектор — палладіанець, представник неокласицизму. Відмінними рисами його робіт є чисті лінії, прості форми, деталізація, обережні пропорції і вміле використання джерел світла. Найвідомішою роботою Соуна є будівля банку Англії в Лондоні.

Біографія[ред. | ред. код]

Джон Соун народився 10 вересня 1753 р. у невеликому поселенні Горінг-на-Темзі у графстві Оксфордшір. Освіту отримав у сусідньому місті Редінг. Архітектурні знання отримав у англійських архітекторів: спочатку у Джорджа Данса молодшого, потім — у Генрі Голланда. Водночас навчався у Королівській Академії мистецтв, куди вступив у 1771 році. Під час навчання отримав срібну медаль за роботу над профілем бенкетного будинку на Уайтхоллі, і золоту медаль за тріумфальну арку. У 1777 році отримав — стипендію на поїздку в Італію. У Римі він провів три роки, вивчаючи архітектурні пам'ятники античності та займався розробкою дизайну для громадських будівель.

У 1780 р. повернувся на батьківщину, оселився у Східній Англії. У 1784 році у одружився. У шлюбі народилося двоє синів.

Кар'єра архітектора[ред. | ред. код]

У 1788 р. Соун став архітектором і землевпорядником Банку Англії. Архітектор знайшов цікаве рішення, обравши форму і пропорції колон храму Сивіли в Тіволі.

Джон Соун був відомим лондонським архітектором. У 1795 році він став асоційованим королівським академіком мистецтв, а в 1802 р. — повним королівським академіком мистецтв. У 1806 році Соун став професором архітектури у Королівській Академії мистецтв і був ним до кінця свого життя. А в 1814 р. був призначений на роботу в Столичне управління будівництвом, працюючи там до 1832 р. У 1831 році Джон Соун отримав звання лицаря.

Його захопленням було колекціонування книг, творів мистецтва. У своєму будинку Джон Соун спланував галерею з рухливими панелями, які повертаються наче великі двері шафи. Наразі в його будинку розміщений Музей сера Джона Соуна, який було відкрито для відвідування у 1837 році.

Діяльність[ред. | ред. код]

Джон Соун провів реконструкцію будівлі Банку Англії. Він був став архітектором Лондона, займався прибутковою архітектурною практикою в Лондоні, і перебудовував заміські будинки для помісного дворянства. Він зруйнував і заново звів три будинки неподалік від Лінкольнс-Інн-Філдс. Роботу було розпочато в 1792 році з будинку № 12, відбудова якого завершилась в 1794 році, — ця будівля спочатку слугувала йому за житло. У 1789 р. він розробив дизайн пивоварного заводу і резиденції Вільяма Блекалла. У 1791. призначений виконавцем робіт у Сент-Джеймском палаці і Парламенті Великої Британії. У 1795 році став архітектором департаменту лісового господарства. У 1807 році був виконавцем робіт в Королівському госпіталі в Челсі. У 1813 році став керівником громади масонів.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Музей сера Джона Соуна: Бібліотека. Архів оригіналу за 23 лютий 2015.
  • Панорама искусств.— М.: Сов. художник, 1979.
  • Власов В. Г. Новий енциклопедичний словник образотворчого мистецтва. У 10 т. — СПб.: Азбука-Классика. — Т. Х, 2010. — С. 465—466
  • Музей сэра Джона Соуна в Лондоне: архитектура ка путешествие. // Архитектура мира-5. М., 1996, с. 74-78 0,5 а.л.;

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]