Джо Сакко (автор коміксів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джо Сакко
Народився 3 жовтня 1960(1960-10-03)[1][2][3] (63 роки) або 2 жовтня 1966(1966-10-02)[4] (57 років)
Кіркоп, Western Region (Punent)d, Мальта
Країна  Мальта
 США
Діяльність художник коміксів
Alma mater Орегонський університет[1] і Sunset High Schoold
Знання мов англійська[5]
Роки активності 1980[6]2011[6]
Жанр non-fiction comicsd
Magnum opus Palestine[d], Safe Area Goražded, Footnotes in Gazad, The Fixer: A Story from Sarajevo.d, Days of Destruction, Days of Revoltd і Paying the landd
Нагороди

Джо Сакко (Joe Sacco) (2 жовтня 1960 року, Мальта) — мальтійсько-американський мультиплікатор і журналіст. Він найбільш відомий коміксами.

Біографія[ред. | ред. код]

Сакко народився в Мальті 2 жовтня 1960 року. Його батько Леонард був інженером, а мати Кармен — вчителькою. Коли Джо виповнився рік, родина переїхала до Мельбурна, Австралія. Там Джо провів своє дитинство до 1972 року, коли вони переїхали до Лос-Анджелеса. Він розпочав свою журналістську кар'єру, працюючи над газетою «Середня школа заходу сонця» у Бівертоні, штат Орегон. Журналістика була його головним заняттям, та саме у цей час він розвинув свою схильність до гумору і сатири. Закінчив Sunset High в 1978 році.

Сакко навчався в Орегонському університеті з 1981 році три роки. За цей час він став бакалавром мистецтв у журналістиці. За його словами « не міг знайти роботу, пишучи дуже важкі, цікаві твори», Після короткочасного працевлаштування в журналі Національної нотаріальної асоціації, знайшов роботу, але вона його не приваблювала, здавалась «дуже, дуже нудною». Тоді він повернувся до Мальти, сподіваючись знайти інше спрямування у професії. Але так, як основним захопленням були мультфільми, то він вирішив працювати у мультиплікації.

Він почав працювати з місцевим видавцем, що пише посібники. На той час у Мальті не було історії створеннякоміксів. Повернувшись до Сполучених Штатів, до 1985 року Сакко створив сатиричний журнал під назвою «Портлендська постійна преса» в Портленд, Орегон. Коли журнал через п'ятнадцять місяців налаштував свою роботу, він влаштувався в Журнал коміксів як штатний автор новин. Ця робота дала йому можливість створити та відредагувати антологію коміксів.

Ще більше Сакко цікавився подорожами. У 1988 році він знову покинув США, щоб подорожувати Європою. Свою подорож він хронізував у автобіографічному коміксі «Yahoo». Поїздка привела його до воєнних дій у Перській затоці, а в 1991 році він опинився у Палестині, щоб створити і опублікувати комікси про Палестину. Джо Сакко згодом для вивчення політики Близького Сходу поїхав до Ізраїлю та Палестинських територій. Його графічний роман «Палестина» поклав початок новому жанру — графічна журналістика, а ім'я автора стало синонімом цього напрямку.

На початку 90-х років Джо Сакко провів два місяці на Західному березі річки Йордан і в секторі Газа, подорожував і робив нотатки. Він взяв понад 100 інтерв'ю у палестинців і ізраїльтян. Результатом цієї поїздки і став комікс «Палестина». Поєднуючи методи репортажу і мистецтво графічного розповіді, Сакко досліджує в ньому політично складну ситуацію в регіоні, яка триває вже понад століття. «Палестина» — це збірка коротких і довгих творів, які розповідали про подорожі Сакко і його зустрічі з палестинцями (і кількома ізраїльтянами), а деякі драматизували розповіді, які йому розповідали. Він був серіалізований як комікс з 1993 по 1995 рік, а потім опублікований у кількох збірках, першу збірку було продано у кількості 30 000 примірників у Великій Британії. Далі Сакко подорожував до Сараєво та Горажде наприкінці війни в Боснії, і підготував серію коміксів у тому ж стилі. Джо Сакко отримав грант Ґуґґенгайма. Книга «Безпечний район Горажде» отримала премію Ейснера за найкращий оригінальний графічний роман у 2001 році.

Він також опублікував короткі фрагменти графічних репортажів до різних журналів, на тематику від військових злочинів до [блюз], був ілюстратором твору Харві Пекара. У 2005 році він написав і намалював два восьмисторінкові комікси із зображеннями подій в Іраку, опублікованих у «The Guardian» ". Він також написав 16-сторінковий твір у випуску газети «Журнал Гарпера» «на 16 сторінках під назвою» Вниз! Вгору! Ти зараз в армії Іраку ". У 2009 році було опубліковано його «Зноски в Газі» ", в якому розслідуються дві забуті різанини в листопаді 1956 р. У червні 2012 р. вийшла книга про бідність у Сполучених Штатах, "Дні руйнування, дні повстання, " співавтором з журналістом Крісом Хеджес. В даний час Сакко живе в Портленді, штат Орегон.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • 2001 р — Американська книжкова премія
  • 2001 р. — Грант Ґуґґенгайма
  • 2001 р.- Премія Ейснера
  • 2009 р. — номінація на Книжкову премію Лос-Анджелес Таймз за графічний роман.
  • 2010 р. — нагороджений 2010 р. Книжкова премією Реденгора.
  • 2012 р.- нагороджений Книжковою премією Орегона
  • 2014 — став фіналістом «Книжкової премії Орегона» за 2014 рік за «Журналістику».

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Біографії
Інтерв'ю