Дирсталкер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дирсталкер

Дирста́лкер (англ. deerstalker) — тип англійського головного убору, який носили в сільській місцевості, на полюванні, зокрема, під час полювання оленів (deerstalking) — через що він отримав свою назву[1]. Інші назви — «капелюх мисливця за оленями», fore-and-aft cap («кепка з двома козирками»), tweed helmet («твідовий шолом»). Часто його зовуть «капелюхом Шерлока Холмса» — завдяки тому, що саме цей головний убір носив знаменитий детектив[2]. Надалі дирсталкер став типовим капелюхом для осіб цієї професії — переважно на карикатурах і в мультфільмах.

Опис[ред. | ред. код]

Дирсталкер частіше за все шиють з легкого або щільного твіду, хоча для нього також використовують велюр, бавовну і навіть денім. Капелюх складається з 6-8 клинів з округлими боками, які зшивають разом. Зазвичай дирсталкер споряджають підкладкою з атласу, бавовни або аналогічних тканин. Відзнакою цього головного убора є два козирки — один попереду, другий позаду. Їх додатково зміцнюють картоном або кількома шарами грубого полотна. Подвійний козирок забезпечує захист обличчя й шиї від сонячного проміння протягом тривалого перебування на відкритому повітрі, наприклад на риболовлі чи полюванні.

Окрім козирків, дирсталкер має два клапани-«навушники» по боках, які скріпляються між собою (під підборіддям чи на маківці) поворозками, тасьмою, але частіше — ґудзиком або кнопкою. Їхнє призначення — захист від вітру й холоду.

Варіанти[ред. | ред. код]

«Ірландський дирсталкер» (Irish deerstalker) має нашивку на переду наголовка. Навушники вужчі і прямі (на відміну від англійських трикутних). Козирки чотирикутні, а не півкруглі.

«Спортивний дирсталкер» (sportsman's deerstalker) замість двох козирків має вузькі криси. Навушники відсутні. Деякі моделі мають тасьму навколо наголовка, зроблену з того ж матеріалу, що й капелюх. Спортивні дирсталкери рідко носять мисливці, але їх найбільш подобають рибалки.

Існують також дирсталкери-трансформери. Його можна вивернути підкладкою назовні, отримавши дирсталкер абсолютно іншого забарвлення і навіть з іншого матеріалу.

Шерлок Холмс[ред. | ред. код]

Речі Шерлока Холмса: дирсталкер (праворуч), люлька, лупа

Найчастіше цей головний убір асоціюється з Шерлоком Холмсом, у якого він є неодмінною частиною образу. Проте, Конан Дойл ніде прямо не говорить, що саме носив на голові детектив, лише в оповіданні «Звіздочолий» Ватсон згадує про «його подорожнє кепі з навушниками» (his ear-flapped travelling cap), згадка про «щільно надягнене сукняне кепі» (close-fitting cloth cap) міститься й у «Таємниці Боскомбської долини». Оскільки сповна під ці описи підходив саме дирсталкер, перший ілюстратор оповідань Дойла Сідні Пейджет зобразив Холмса саме в цьому головному уборі. Так само вчинив Фредерік Дорр Стіл у США, разом з іншими ілюстраторами тих часів. З ілюстрацій образ перейшов і до кінематографу («Шерлок Холмс і доктор Ватсон»).

Пізніші художники, не дуже обізнані у тонкощах англійського стилю кінця XIX ст., зображали детектива в дирсталкері навіть у міській обстановці, ігноруючи обставину, що для джентльмена, що дотримується етикету (яким і був Холмс) носити там позаміський капелюх було поганим тоном. Втім, той же Сідні Пейджет зобразив Холмса з дирсталкером в Лондоні, коли він чигає на полковника Себастіана Морана — на ілюстрації до оповідання «Порожній будинок», уперше опублікованого в Strand Magazine у 1904.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Definition of deerstalker. Архів оригіналу за 24 червня 2016. Процитовано 12 червня 2016.
  2. Osborn, Michael (25 грудня 2009). Sherlock Holmes ditches his deerstalker. BBC News. Процитовано 27 січня 2012.