Діадумен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діадумен
Творець: Поліклет із Аргоса
Час створення: 430-ті до н. е.
Висота: 186 см
Матеріал: бронза
Зберігається: Національний археологічний музей (Афіни)
Музей: Національний археологічний музей (Афіни)
CMNS: Діадумен у Вікісховищі
Мармурова копія "Діадумена". Статуя датується приблизно 100 до н. е.

Діадумен (дав.-гр. δίαδυµενος — «Юнак, який увінчує себе переможною пов'язкою (діадемою)» — статуя давньогрецького скульптора Поліклета, створена близько 430 до н. е.

Іконографія[ред. | ред. код]

Бронзовий оригінал, мабуть, стояв у святилищі — в Олімпії чи Дельфах, там, де регулярно проводилися спортивні змагання. Діадумен це означає «спортсмен-переможець». Він одягає на голову пов'язку – нагороду. Пов'язка була з червоної вовни і додавалася до переможного вінка (чи короні з листя). В Олімпії це були оливкові гілки, у Дельфах — лаврові, у Коринфі — соснові, а в Немеї — цю корону сплітали з дикої селери. (На сучасних Олімпійських іграх задовольняються медалями. Хоча, можливо, стрічка медалей має якийсь зв'язок із тією пов'язкою).

Особливості статуї[ред. | ред. код]

Статуя виконана в розмірі, що помітно перевищує звичайне зростання людини того часу - 185,42 см (загальна висота скульптури з постаментом - 195 см) [1] . Атлет представлений у улюбленому Поліклетом легкому русі, сповненому душевного спокою та внутрішньої зосередженості. Статуя створена пізніше знаменитого Дорифора, у період, коли скульптор перебував у Афінах, мабуть, під впливом майстрів аттичної школи. Пропорції скульптури витонченіші від знаменитого «Канона», статуя відрізняється сильнішим пластичним рухом, що здається навіть манерним. Однак постановка фігури з перенесенням тяжкості тіла на одну ногу все та ж сама, поліклітівська. Така постановка створює контрапост і, як його результат, сильно виражену S-подібно вигнуту лінію, що проходить зверху вниз: від яремної ямки між ключицями до внутрішньої кісточки опорної ноги. Вона відгукується іншими пластичними зв'язками, які узагальнено називають хіазмом.

Збережені копії[ред. | ред. код]

Дійшов до нас у багатьох копіях (налічують близько сорока) — у Національному археологічному музеї в Афінах, Галереї Уффіці, Метрополітен-музеї та ін.

Сучасну бронзову копію цієї статуї встановлено біля входу в Олімпійський музей у Лозанні.

Фарнезийский Диадумен[en] (Анадумен) у Британському музеї є відповіддю на статую Поліклета, виконану Фідієм, тобто не копією, а самостійним твором.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]