Амур і Психея (Капітолійські музеї)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амур і Психея
італ. Amore e Psiche
Творець: Невідомий
Час створення: Копія І-ІІ ст. н. е.
Розміри: 125 см
Матеріал: Мармур
Жанр: скульптурна групаd, ню і міфологічна скульптураd
Зберігається: Рим, Італія
Музей: Капітолійські музеї
CMNS: Амур і Психея у Вікісховищі

Ця стаття — про статую з Капітолійських музеїв. Про інші скульптури див. Амур і Психея (статуя)

Аму́р і Психе́я, Е́рос і Психе́я, Купідо́н і Психе́я (італ. Amore e Psiche) — скульптурне зображення Амура і Психеї, давньоримська копія І-ІІ ст. н. е. з незбереженого давньогрецького оригіналу[1].

Знайдена у Римі у винограднику каноніка Панікале (vigna del canonico Panicale) на Авентинському пагорбі у лютому 1749. Після знахідки статуя передана до Капітолійських музеїв, щойно створених за розпорядженням папи Бенедикта XIV. У 1797 році, згідно з умовами договору в Толентіно, відвезена до Парижа, повернулася до Рима тільки після падіння Наполеона. Там вона зберігається і досі[2].

Схожі статуї[ред. | ред. код]

У «Галереї Уффіці» у Флоренції знаходиться скульптурне зображення Амура й Психеї у схожій позі, можливо, це копія (варіація) з того ж самого оригіналу. Флорентійська скульптура знайдена дещо раніше капітолійської — у XVII столітті. Вона зображена на картині «Трибуна Уффіці» англо-німецького художника Й. Цоффані — біля її лівого краю.

«Амур і Психея» з Капітолійських музеїв послугувала джерелом натхнення для багатьох скульпторів: відоме безліч її наслідувань, з яких найвизначнішими є скульптура «Амур і Психея» Антоніо Канови, авторські копії якої зберігаються у Луврі та Ермітажі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wolfgang Helbig, et al. Führer durch die öffentichen Sammlungen klassischer Altertümer in Rom, 1963-72, vol. ii:238f.
  2. Musei Capitolini, inv. MC0408.