Фортеця Раквере

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Замок Раквере)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фортеця Раквере
Замок Ракваре

59°20′52″ пн. ш. 26°21′08″ сх. д. / 59.34778° пн. ш. 26.35222° сх. д. / 59.34778; 26.35222
Тип замок
Статус спадщини пам'ятка архітектури Естоніїd[1]
Країна  Естонія
Розташування Раквере, Ляяне-Вірумаа
Фортеця Раквере. Карта розташування: Естонія
Фортеця Раквере
Фортеця Раквере (Естонія)
Мапа

CMNS: Фортеця Раквере у Вікісховищі

Фортеця Раквере (ест. Rakvere, нім. Schloss Wesenberg) — середньовічний замок, що розташовується в місті Раквере. До ХІІІ століття на горі Вяллімягі на висоті 25 м було городище стародавніх естів, що називалося Тарванпяе й вважалося головною фортецею Віруського повіту.

Історія[ред. | ред. код]

В ХІІІ столітті данці доповнили фортецю кількома кам'яними спорудами, а найсерйозніші роботи почалися після 1345 року, коли Північна Естонія перейшла у підпорядкування Ордену. В той час в Раквере почалося спорудження фортеці типу конвента з закритим внутрішнім двором, але побудовано фортецю було не одразу. Спочатку було зведено північне крило, а потужне південне крило з кутовими баштами (більша частина яких дійшла до наших днів) було побудоване лише через двісті років, в XV — XVI століть. На південь від будинку конвента було зведено простору передню фортецю, в північно-східному кутку були ворота, захищені напівкруглою збройовою баштою.

Під час Лівонської війни в 60-80-ті роки XVI століття під фортецею відбувалися жорстокі битви між росіянами, шведами, німцями і навіть шотландцями. Фортеця, частково ушкоджена вже в той час, була значно зруйнована під час шведсько-польської війни в 16021605 роках, після чого її виключили зі списку фортець. Руїни замку, які в XVII — XVIII століть використовувалися як каменоломня, в XIX століття стали цінуватися як живописні затишні місця для прогулянок. Перші роботи по приведенню руїни до ладу були здійснені в 19011902 роках, а серйозніші ремонтно-реставраційні роботи в 19751988 роках. Найкраще збереглося південне крило будинку конвента — його зовнішня стіна досі має початкову висоту, багато збереглося і від кутових башт. На одній з веж, яка здіймається на столицею Вірумаа Раквере, майорить синьо-чорно-білий прапор Естонії.

Ілюстрації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Національний реєстр пам'яток культури Естонії — 1994.


Посилання[ред. | ред. код]