Зеппола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зеппола
Походження  Італія
Необхідні компоненти тісто

Зеппола (італ. zeppola; іноді його називають фріттелле, італ. frittelle; також тіпуласу, сардин. tzípulas[1]) — це італійська випічка, що складається із смаженої у фритюрі кульки різного розміру, але, як правило, близько 4 inches (10 cm) в діаметрі. Цю оладку зазвичай заправляють цукровою пудрою, вона може бути наповнена заварним кремом, желе, кремом для тіста у формі канолі або сумішшю з маслом та медом. Консистенція варіюється від легкої та пухкої до хлібної - або макаронної . Її їдять на святі Дня святого Йосипа, який є католицьким святом.[2]

Історія[ред. | ред. код]

Зепполи типові для італійської кухні, особливо для Риму та Неаполя . Їх також подають на Сицилії, на острові Мальта, а також в італійських громадах Канади та США . Сардинські ципули, хоча їх часто італіюють до зеполя, дещо відрізняються.  Зепполе відомі під іншими іменами, зокрема Біньє ді Сан-Джузеппе (у Римі), торт до дня Святого Йосифа та sfinge.[3] Зеппола традиційно вживають під час Фестивалю Сан-Джузеппе ( День Святого Йосипа ), який відзначається щовечора 19 березня, коли зеппола продають на багатьох вулицях і іноді дарують у подарунок.

В Істрії, Хорватії цю випічку називають бленці в хорватських місцях розмови, а зеппол - в італійськомовних місцях. Вони завжди посипані цукром або в порошку, або в грубому.

Звичай був популяризований на початку 19 століття неаполітанським пекарем Паскуале Пінтауро. [3]

Різновиди[ред. | ред. код]

Зепполе ді Сан-Джузеппе

Терміни zeppole і sfinge також використовуються для позначення запечених вершків, виготовлених із заварного тіста . [3]

Деякі зепполи заповнені сиром, змішаним з дрібними шматочками шоколаду, цукатів і меду. У деяких районах США їх називають криспелі .

Зеппола також може бути пікантним і складатися із смаженого хлібного тіста, часто наповненого анчоусом . У деяких районах Калабрії анчоус або сорт султана вживають напередодні Нового року та Нового року. У Мальті, анчоус zeppoli традиційно споживається під час Посту періоду голодування. [4] Ця версія пікантного зепполе відома на місцях як Sfinge. Також солодка версія доступна у багатьох кондитерських фабриках.

У регіоні Фрозиноне в Південному Лаціо термін "Sfinge" позначає суміш рикоти, цукру та яєць з борошном, яке потім можна ароматизувати ваніллю, мигдалем тощо. Її досі смажать у формі кульок, подавану покритою кондитерським цукром.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ditzionàriu in línia de sa limba e de sa cultura sarda. Архів оригіналу за 8 жовтня 2017. Процитовано 19 червня 2022.
  2. Brown, Ellen (2015). Donut Nation: A Cross-Country Guide to America's Best Donut Shops. Running Press p. 53. ISBN 978-0-7624-5525-6.
  3. а б в Zeldes, Leah A. (17 березня 2010). Eat this! Zeppole for St. Joseph's Day. Dining Chicago. Chicago's Restaurant & Entertainment Guide, Inc. Архів оригіналу за 3 грудня 2012. Процитовано 19 березня 2010.
  4. Chetcuti, Kristina (1 квітня 2010). Rabat's specialty for Lent – sfineġ. Times of Malta Online. Архів оригіналу за 12 квітня 2010. Процитовано 30 квітня 2021.