Зоровий процесор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зоровий процесор (англ. vision processing unit, станом на 2016 рік) — це перспективний клас мікропроцесорів; він є окремим типом ШІ-прискорювачів, розробленим для прискорення в задачах машинного зору.[1][2]

Огляд[ред. | ред. код]

Зорові процесори відрізняються від відео-процесорів (що спеціалізуються на кодуванні та декодуванні відео) своєю придатністю для виконання алгоритмів машинного зору, таких як згорткові нейронні мережі, масштабоінваріантне ознакове перетворення тощо.

Вони можуть включати прямі інтерфейси для отримування даних з камер (в обхід будь-яких буферів зовні кристалу), і мають більший акцент на потоці інформації[en] в межах кристалу між багатьма вузлами паралельного виконання з блокнотною пам'яттю[en], як і надбагатоядерні[en] процесори цифрової обробки сигналів. Але, як і відео-процесори, вони можуть мати фокус на арифметиці з нерухомою комою низької точності для обробки зображень.

Протиставлення з ГП[ред. | ред. код]

Вони відрізняються від ГП, які містять спеціалізоване апаратне забезпечення для растрування та відображення текстур (для тривимірної графіки), і чию архітектуру пам'яті[en] оптимізовано для маніпулювання растровими зображеннями в пам'яті зовні кристалу (читання текстур і внесення змін до кадрових буферів зі схемами довільного доступу[en]).

Цільовими ринками є робототехніка, інтернет речей, нові класи цифрових камер для віртуальної та доповненої реальності, розумні камери[en], вбудовування прискорення машинного бачення до смартфонів та інших мобільних пристроїв.

Приклади[ред. | ред. код]

Подібні процесори[ред. | ред. код]

Деякі процесори не описуються як ЗП, але є рівноцінно застосовними до задач машинного зору. Вони можуть утворювати ширшу категорію ШІ-прискорювачів (до яких можуть належати й ЗП), проте станом на 2016 рік консенсусу щодо цієї назви ще немає:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Seth Colaner, Matthew Humrick (3 січня 2016). A third type of processor for AR/VR: Movidius' Myriad 2 VPU. Tom's Hardware. (англ.)
  2. Prasid Banerje (28 березня 2016). The rise of VPUs: Giving Eyes to Machines. Digit.in. Архів оригіналу за 2 вересня 2017. Процитовано 10 липня 2016. (англ.)
  3. Weckler, Adrian. Dublin tech firm Movidius to power Google's new virtual reality headset. Independent.ie. Архів оригіналу за 15 березня 2016. Процитовано 15 березня 2016. (англ.)
  4. Fred O'Connor (1 травня 2015). Microsoft dives deeper into HoloLens details: 'Holographic processor' role revealed. PCWorld. Архів оригіналу за 30 жовтня 2016. Процитовано 10 липня 2016. (англ.)
  5. Chen, Yu-Hsin and Krishna, Tushar and Emer, Joel and Sze, Vivienne (2016). Eyeriss: An Energy-Efficient Reconfigurable Accelerator for Deep Convolutional Neural Networks. IEEE International Solid-State Circuits Conference, ISSCC 2016, Digest of Technical Papers. с. 262—263. Архів оригіналу за 21 січня 2018. Процитовано 10 липня 2016. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |6= (довідка) (англ.)
  6. Introducing Qualcomm Zeroth Processors: Brain-Inspired Computing. Qualcomm. 10 жовтня 2013. Архів оригіналу за 29 липня 2016. Процитовано 10 липня 2016. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]