Йост Амман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йост Амман

Народження 1539
Цюрих, Швейцарія[1][2]
Смерть 17 березня 1591(1591-03-17)[3][4][…]
  Нюрнберг, Середня Франконія, Баварія[1][2]
Країна Німеччина[6][4]
Швейцарія[4]
Діяльність ілюстратор, художник, графік, майстер офорту, гравер, дизайнер, аквареліст, glass painter, рисувальник
Вчитель Віргіль Золіс
Роботи в колекції Штедель, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Фінська національна галерея, Музей Ґетті, Національна галерея Вікторії, Національна галерея мистецтв, Національний музей Швеції, Музей мистецтв Філадельфії, Королівський замок у Варшаві, Музей Бойманса - ван Бенінгена, National Museum Paleis het Lood[7], Ackland Art Museumd[8], Реннський музей образотворчого мистецтва, TextileMuseumd[9] і Print Collectiond[10]

CMNS: Йост Амман у Вікісховищі

Йост Амман (нім. Jost Amman; 13 червня 1539 року, Цюрих — 17 березня 1591 року,Нюрнберг) — швейцарський художник і гравер Північного Відродження XVI століття, визнаний майстер книжкової ілюстрації та ксилографії.

Біографія[ред. | ред. код]

Перші роботи Йоста Аммана були ви́готовлені на замовлення книготорговця Фрошавера. Його картин і малюнків збереглося небагато; значно більше його гравюр на міді та дереві, створених головним чином для фірми Зигмунда Фейєрабенда в місті Франкфурті-на-Майні.

У 1560 році Амман переселився до німецького міста славних ремісничих і художніх традицій — Нюрнберга, батьківщини Альбрехта Дюрера. В Нюрнберзі він був учнем і помічником німецького художника, майстра гравюри різцем на міді та на дереві, рисувальника-орнаменталіста Віргіля Золіса. Потім Амман співпрацював з Вергілем Золісом та іншими художниками в техніці ксилографії та офорту. Художник — автор декількох сотень гравюр на міді, ще значніше число його гравюр на дереві, хоча не всі з них створені самостійно.

У другій половині XVI століття картини Йоста Аммана й оформлені ним книги були надзвичайно популярні і витримали безліч перевидань. Серед них книги з ксилографіями з геральдики, історичного змісту, медичні та природничі трактати.

Його твори за своєю правдивістю, і через властиву їм характерності розуміння зображуваного представляють неоціненний матеріал для вивчення старовинного народного побуту німців. Кращі з його творів: портрети Ганса Сакса, адмірала Коліньї, Іоанна Нейдерфер і ін., гравірування на міді; з гравюр на дереві: зображення одягу, зброї і родовідні книги, ілюстрації та ін.

Йост Амман помер в місті Нюрнберг 17 березня 1591 року

Творчість[ред. | ред. код]

Художник працював у багатьох областях. Його картини, гравюри оформлені ним книги були надзвичайно популярнію Особливо часто перевидавались книги з ксилографіями з геральдики, історичного змісту, та природничі трактати. Роботи Аммана визначаються своєю правдивістю, реалістичності зображення, тому є важливими для вивчення старовинного народного побуту німців.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Rolf Dieter Jessewitsch: Das «Ständebuch» des Jost Amman (1568). Lit, Münster 1987, ISBN 3-88660-376-8
  • Ilse O'Dell: Jost Ammans Buchschmuck-Holzschnitte für Sigmund Feyerabend. Zur Technik der Verwendung von Bild-Holzstöcken in den Drucken von 1563—1599. Harrassowitz, Wiesbaden 1993, ISBN 3-447-03393-2

Посилання[ред. | ред. код]