Фанні Каплан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фанні Каплан
рос. Фанни Ефимовна Каплан
Фанні Каплан, 1918
Ім'я при народженні Фейга Хаїмівна Ройтблат
Народилася 10 лютого 1890(1890-02-10)[1]
Волинь
Померла 3 вересня 1918(1918-09-03)[1] (28 років)
Москва, Російська СФРР[1]
·розстріл
Країна  Російська імперія
 Російська СФРР
Національність єврейка
Діяльність терорист, політична діячка
Відома завдяки замах на Леніна
Знання мов російська і їдиш
Партія соціалісти-революціонери

Фанні Юхимівна Каплан (Фейга Хаїмівна Ройтблат, 10 лютого 1890(18900210), Новичі, Заславський повіт, Волинська губернія — 3 вересня 1918, Москва) — учасниця російського революційного руху, член партії есерів. В офіційній радянській історіографії відома як виконавиця замаху на життя Леніна.

У різних джерелах згадується під іменами Фанні, Фаня, Дора і Фейга, по батькові Юхимівна, Хаїмівна і Файвелівна, прізвищами Каплан, Ройда, Ройтблат і Ройдман.

Життєпис[ред. | ред. код]

Фейга Хаїмівна Ройтблат-Каплан народилася в родині вчителя (меламеда) єврейської початкової школи (хедера) Хаїма Ройдмана.

Під час революції 1905 р. Каплан долучилася до анархістів, в революційних колах її знали під ім'ям «Дора». У 1906 готувала терористичний акт в Києві на місцевого генерал-губернатора Сухомлинова. Під час підготовки до теракту, який готував Віктор Гарський (він же — Яків Шмідман) в номері готелю «Купецький» (вул. Волоська, 29) в результаті необережного поводження спрацював саморобний вибуховий пристрій, Каплан була поранена і частково втратила зір, після чого при спробі покинути місце події була затримана поліцією (Гарський зник).

Характеристика Фанні виглядає так: єврейка, 20 років, без певних занять, особистої власності не має, при собі грошей один карбованець.[2] Військово-польовий суд в Києві засудив її до страти, але через неповноліття Каплан вирок було замінено на довічну каторгу в Акатуйській каторжній в'язниці.

До 1917 Каплан перебувала на каторзі, де познайомилася з відомою діячкою революційного руху Марією Спиридоновою, під впливом якої її погляди змінилися від анархістських до есерівських.

За час перебування на каторзі не написала жодного прохання про помилування.

Замах на Леніна[ред. | ред. код]

30 серпня 1918 на заводі Міхельсона в Замоскворецькому районі Москви відбувся мітинг робітників. На ньому виступав В. І. Ленін. Після мітингу у дворі заводу він був поранений кількома пострілами.

Каплан була заарештована поряд, на трамвайній зупинці на Великій Серпухівській вулиці. Робітникові Іванову, який її заарештував, заявила, що це вона стріляла в Леніна. За словами Іванова, на питання, за чиїм наказом це було зроблено, вона відповіла: «за пропозицією соціалістів-революціонерів. Я виконала свій обов'язок з доблестю і помру з доблестю». При обшуку у Каплан виявили браунінг № 50489, залізничний квиток, цигарки, записну книжку і дрібні особисті речі.

Фанні Каплан була розстріляна без суду на четвертий день після замаху о 16:00 у дворі авто-бойового загону імені ВЦВК (за аркою корпусу № 9 Московського Кремля) за усною вказівкою Голови ВЦВК Свердлова. Під шум заведених автомобілів наказ виконав комендант Кремля, колишній балтійський матрос П. Д. Мальков у присутності відомого пролетарського поета Дем'яна Бідного. Тіло заштовхали в бочку з-під смоли, облили бензином і спалили біля стін Кремля.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Deutsche Nationalbibliothek Record #119496445 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Галина Сапожнікова. У Леніна ніхто не стріляв? [Архівовано 15 квітня 2012 у Wayback Machine.]