Колманскоп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Покинуте місто
Колманскоп
афр. Kolmanskop, нім. Kolmannskuppe
Замбезі

Координати 26°42′15″ пд. ш. 15°13′54″ сх. д.H G O

Країна Намібія
Область Карас (Намібія)
Дата заснування 1908
Висота центру 1650  м
Офіційна мова англійська мова (Карас)
Населення 0 осіб 
Часовий пояс UTC+1, влітку UTC+2
GeoNames 3356024
OSM 2279557 ·R (Карас)
Колманскоп. Карта розташування: Намібія
Колманскоп
Колманскоп
Колманскоп (Намібія)
Мапа
Марки для німецької Південно-Західної Африки поштовим штемпелем Kolmannskuppe 1912

Колманскоп (африкаанс на пагорби Колмана, нім. Kolmannskuppe) — місто-привид у пустелі Наміб в південній частині Намібії, за декілька кілометрів від портового містечка Людериц.

У 1908 році чорний робітник Zacharias Lewala знайшов алмаз під час роботи в цій області, і показав її своєму керівнику, німецькому залізничному інспектору Аугусту Штауху (August Stauch). Зрозумівши, що ця область багата алмазами, багато німецьких шахтарів оселилися в цій області, і незабаром німецький уряд оголосив про добування алмазів на території Шперґебіт.

Було побудоване багате поселення в стилі німецького містечка з усіма зручностями та установами, включаючи лікарні, бальний зал, електростанції, школи, кегельбан, кінотеатр і спортивний зал, казино, льодову фабрику і першу рентгенівську лабораторію у південній півкулі[1], а також перший трамвай у Африці. Він мав залізничне сполучення з портом Людериц.

Після першої світової війни родовища алмазів поступово вичерпалися. У 1918 році більшість жителів покинуло Колманскоп і рушило на південь, до Оранжевої ріки, де відкрилося свіже родовище каменів. У 1980 р. локальний алмазний трест дещо тут відреставрував і відкрив музей. Вже майже 30 років місто-привид підтримують у непоганому стані. Але туристам сюди так просто не потрапити — треба купувати спеціальний дозвіл і їхати організованими групами тільки з Людеріца і виключно з ранку до обіду. Територію патрулюють, а десь поряд досі видобуваються знамениті намібійські алмази.[2]

У культурі[ред. | ред. код]

вебпосилань[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Kolmanskop" [Архівовано 4 липня 2009 у Wayback Machine.], Travel Destinations: Just Deserts, TNT Online
  2. Мертвый город Колманскоп — призрачный рай, у который вернулась пустыня. Архів оригіналу за 2 липня 2011. Процитовано 19 квітня 2011.
  3. The King Is Alive [Архівовано 24 червня 2006 у Wayback Machine.], IMDB