Користувач:Бровар/Танковий бій поблизу Донецька 5 січня 2015 року

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Танковий бій поблизу Донецька 5 січня 2015
Російсько-українська війна
Дата: 5 січня 2015
Місце: Донецьк,
Україна Україна
Результат: перемога української армії, розгром російського загону
Сторони
Україна Україна Росія Російська Федерація
Військові сили
2 танки Т-84У «Оплот», 1 Т-64, 2 БТР-4 кілька танків Т-90 і Т-80
Втрати
без втрат 10 загиблих
15 поранених
2 танки підбито, 1 знищено

Танковий бій поблизу Донецька 5 січня 2015 — перше бойове зіткнення найсучасніших танків України — Т-84У «Оплот» і Росії — Т-90. Бій завершився перемогою українських військ.

Хід бою

[ред. | ред. код]

5 січня 2015 року підрозділи мотострілецького батальйону і танкової роти 4-ї окремої Кантемирівської танкової бригади при переміщенні в район Донецька потрапили під прицільний вогонь танкового підрозділу Збройних сил України, що складався з трьох танків, два з яких Т-84У «Оплот» і двох БТР-4 з ПТРК.

Після відкриття вогню у відповідь підрозділи ЗСУ відійшли, не беручи бою. В ході боєзіткнення було виведено з ладу два танки росіян, один знищений.

Застосування російськими військами Т-90 в конфлікті на Донбасі

[ред. | ред. код]

Застосування Т-90 у бойових діях на Донбасі з середини серпня 2014 дало росіянам значної переваги в бронетехніці — застарілі українські Т-64 серйозно поступаються таким бойовим машинам за всіма параметрами. В результаті, тільки в ході танкового бою біля села Степанівка 16 серпня, підрозділи Збройних сил України зазнали значних втрат у бронетехніці — із 13 Т-64 лише чотири українці зуміли вивести із бою неушкодженими.

Технологічна конкуренція між Т-84У і Т-90

[ред. | ред. код]

Танковий бій під Донецьком став першим бойовим зіткненням перспективних ОБТ Росії і України. Технологічна ж конкуренція між двома типами танків, розробленими на базі Т-64, триває не перший рік. У 2011 році «Укрспецекспорт» з Т-84У «Оплот» переміг росіян, які пропонували Т-90, в тендері на поставку основного бойового танка для збройних сил Таїланду. Причиною перемоги українського танка експерти вважають співвідношення ціна-якість і досвід експлуатації його в інших країнах. Досвід застосування в реальних збройних конфліктах також є важливим фактором при виборі танка, але за оцінкою фахівців, в бойових умовах перемога значною мірою залежить від інших факторів, зокрема, рівня підготовки екіпажів.

Джерела

[ред. | ред. код]
Зовнішні відеофайли
 Російська дивізія в Донецьку зазнала втрат на YouTube // ТСН, 6 січня 2015