Користувач:SemenjukSergiy/Практичне число

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Практичне число 12

Практичне число або панарітмічне число [1] - це додатне ціле число n, таке що все менші додатні цілі числа можуть бути представлені у вигляді суми різних дільників числа n. Наприклад, 12 є практичним числом, оскільки всі числа від 1 до 11 можна представити у вигляді суми дільників 1, 2, 3, 4 і 6 цього числа - крім самих подільників, ми маємо 5 = 3 + 2, 7 = 6 + 1, 8 = 6 + 2, 9 = 6 + 3, 10 = 6 + 3 + 1 і 11 = 6 + 3 + 2.

Послідовність практичних чисел (послідовність A005153 з Онлайн енциклопедії послідовностей цілих чисел, OEIS ) починається з

1, 2, 4, 6, 8, 12, 16, 18, 20, 24, 28, 30, 32, 36, 40, 42, 48, 54, 56, 60, 64, 66, 72, 78, 80, 84, 88, 90, 96, 100, 104, 108, 112, 120, 126, 128, 132, 140, 144, 150. . . .

Практичні числа використовував Фібоначчі в своїй книзі Liber Abaci (1202) у зв'язку з завданням подання раціональних чисел у вигляді єгипетських дробів . Фібоначчі не визначав формально практичні числа, але він дав таблицю подання єгипетських дробів для дробів з практичними знаменниками [2] .

Назва «практичне число» дав Шрінівасан [3] . Він зауважив, що «розбиття грошей, ваги та інших заходів, що використовують числа, такі як 4, 12, 16, 20 і 28, які зазвичай так незручні, що заслуговують заміни на ступені 10.» Він перевідкрив ряд теоретичних властивостей таких чисел і першим спробував класифікувати ці числа, а Стюарт [4] і Серпінський [5] завершили класифікацію. Визначення практичних чисел уможливлює визначити, чи є число практичним шляхом перегляду розкладу числа на прості множники. Будь-яке парне досконале число і будь-яка степень двійки [en] є практичним числом.

Можна показати, що практичні числа аналогічні простим числам у багатьох відношеннях [6] .

Опис практичних чисел[ред. | ред. код]

Початковий опис Шрінівасана [3] стверджує, що практичне число не може бути недостатнім числом, це число, сума всіх дільників якого (включаючи 1 і саме число) менше подвоєного числа, якщо не брати до уваги нестачу, що дорівнює одиниці. Якщо для практичного числа виписати впорядкована множина дільників , де і , То твердження Шрінівасан можна виразити нерівністю

.

Іншими словами, упорядкована послідовність всіх дільників практичного числа повинна бути повною підпослідовність .

Це визначення розширили і завершили Стюарт [4] і Серпінський [5], які показали, що визначення, чи є число практичним, визначається його розкладанням на прості подільники . Позитивне ціле число, більше одиниці з розкладанням (з сортуванням простих дільників по зростанню ), є практичним тоді і тільки тоді, коли кожен його простий дільник досить малий, щоб мало подання у вигляді суми менших дільників. Щоб це було вірно, перше просте число має дорівнювати 2, а для будь-якого i від 2 до k для кожного наступного простого числа має виконуватися нерівність

де означає суму дільників числа x. наприклад, є практичним, оскільки нерівність виконується для кожного простого дільника: і .

Умова, наведена вище, є необхідною і достатньою. В одному напрямку, ця умова є необхідною, щоб можна було уявити у вигляді суми дільників числа n, оскільки в разі порушення нерівності складання всіх менших дільників дало б суму, занадто маленьку, щоб отримати . В іншому напрямку, умова є достатньою, що можна отримати за індукцією. Більш строго, якщо розкладання числа n задовольняє вищенаведені умові, то будь-яке число може бути представлено у вигляді суми дільників числа n після наступних кроків [4] [5] :

  • нехай , і нехай .
  • З огляду на, що можна показати по індукції, що і є практичними, ми можемо знайти подання q у вигляді суми дільників .
  • З огляду на, що можна показати по індукції, що і є практичними, ми можемо знайти подання r у вигляді суми дільників .
  • Подання у вигляді подільників r, разом з коефіцієнтом для кожного дільника подання у вигляді подільників q, разом утворюють подання m у вигляді суми дільників n.

Властивості[ред. | ред. код]

  • Єдине непарне практичне число - 1, оскільки якщо n> 2 є непарним числом, то 2 можна представити у вигляді суми різних дільників числа n. Шрінівасан [3] зауважив, що відмінні від 1 і 2 практичні числа діляться на 4 або 6 (або на обидва).
  • Добуток двох практичних чисел є також практичним числом [7] . Більш сильне твердження, найменше спільне кратне будь-яких двох практичних чисел, є також практичним числом. Еквівалентно, множина всіх практичних чисел замкнуто по множенню.
  • З опису чисел Стюартом і Серпінським можна бачити, що в разі, коли n є практичним числом, а d є одним з його подільників, число n * d має бути також практичним числом.
  • У множині всіх практичних чисел існує множина простих практичних чисел. Просте практичне число - це або практичне і вільне від квадратів число, або практичне і при розподілі на будь-який його простий дільник, показник якого в розкладанні більше 1, перестає бути практичним. Послідовність простих практичних чисел послідовність A267124 з Онлайн енциклопедії послідовностей цілих чисел, OEIS ) починається з
1, 2, 6, 20, 28, 30, 42, 66, 78, 88, 104, 140, 204, 210, 220, 228, 260, 272, 276, 304, 306, 308, 330, 340, 342, 348, 364, 368, 380, 390, 414, 460. . .

Зв'язок з іншими класами чисел[ред. | ред. код]

Кілька інших гідних уваги множин цілих чисел складаються виключно з практичних чисел:

  • З властивостей, наведених вище, для практичного числа n і одного з його подільників d (тобто, d | n) число n * d має також бути практичним, так що помножена на 6 будь-який степінь числа 3 повинна бути практичним числом, як і помножена на 6 будь-який степінь числа 2.
  • Будь-яка степень двійки [en] є практичним числом [3] . Ступінь двійки тривіально задовольняє опису практичних чисел в термінах розкладання цілих чисел - всі прості числа в розкладанні числа, p 1, дорівнюють двом, що і потрібно.
  • Будь-яке парне досконале число є також практичним числом [3] . Це випливає з результату Ейлера, що парне досконале число має мати вигляд . Непарна частина цього розкладання дорівнює сумі дільників парної частини, так що будь-який непарний простий дільник такого числа повинен бути не більше суми дільників парної частини числа. Таким чином, це число має задовольняти опису практичних чисел.
  • Будь прайморіал (добуток перших i простих для деякого числа i) є практичним числом [3] . Для перших двох прайморіалов, двійки і шістки це ясно. Кожен наступний прайморіал утворюється множенням простого числа p i на менший прайморіал, який ділиться як на двійку, так і на попереднє просте число . Згідно постулату Бертрана , так що кожен попередній простий дільник прайморіала менше, ніж один з дільників попереднього прайморіала. За індукцією, з цього випливає, що будь-який прайморіал задовольняє опису практичних чисел. Оскільки прайморіал за визначенням вільний від квадратів, він також є простим практичним числом.
  • Узагальнюючи прайморіали, будь-яке число, яке є добутком ненульових ступенів перших k простих чисел, має бути практичним. У цю множину потрапляють надскладові числа Рамануджана (числа з кількістю дільників, великим будь-якого меншого позитивного числа), а також факторіали [3] .

Практичні числа і єгипетські дроби[ред. | ред. код]

Якщо n є практичним, то будь-який раціональне число виду m / n з m <n може бути представлений у вигляді суми , Де все d i є різними дільниками числа n. Кожен член в цій сумі приводиться до аліквотного дробу, так що така сума дає подання числа m / n у вигляді єгипетської дробу . наприклад,

Фібоначчі в своїй книзі 1202 року Liber Abaci [2] наводить деякі методи пошуку подання раціонального числа у вигляді єгипетської дробу. З них перший метод полягає в перевірці, чи не є число вже аліквотним дробом, а другий метод полягає в поданні чисельника у вигляді суми дільників знаменника, як описано вище. Це метод гарантує успіх тільки в разі, коли знаменник є практичним числом. Фібоначчі привів таблиці таких поданнь для дробів, що мають в якості знаменників практичні числа 6, 8, 12, 20, 24, 60 і 100.

Воуз [8] показав, що будь-яке число x / y має подання у вигляді єгипетської дробу з членами. Доведення використовує пошук послідовності практичних чисел n i з властивістю, що будь-яке число, менше n i, може бути записано у вигляді суми різних дільників числа n i. Тоді i вибирається так, що і ділиться на y, даючи частку q і залишок r. З цього вибору випливає, що . Розклавши чисельники в правій частині формули на суму дільників числа n i одержимо подання числа у вигляді єгипетської дробу. Тененбаум і Йокота [9] використовували подібну техніку, що використовуючи іншу послідовність практичних чисел, щоб показати, що будь-яке число x / y має подання у вигляді єгипетської дробу, в якій найбільший знаменник дорівнює .

Згідно вересневої 2015 року гіпотезі Чжи-Вей Сунь [10] будь-яке позитивне раціональне число має подання у вигляді єгипетської дробу, в якому будь-який знаменник є практичним числом. Існує доказ гіпотези в блозі Девіда Еппштейна [11] .

Аналогія простим числам[ред. | ред. код]

Одна з причин інтересу до практичних чисел полягає в тому, що багато хто з їх властивостей подібні властивостями простих чисел . Більш того, теореми, аналогічні гіпотезі Гольдбаха і гіпотезі про числа-близнюки, відомі для практичних чисел - будь-яке позитивне парне число є сумою двох практичних чисел і існує нескінченно багато трійок практичних чисел [12] . Джузеппе Мелфі показав також, що існує нескінченно багато практичних чисел Фібоначчі (послідовність A005153 з Онлайн енциклопедії послідовностей цілих чисел, OEIS). Аналогічне питання про існування нескінченного числа простих чисел Фібоначчі [en] залишається відкритим. Хаусман і Шапіро [13] показали, що існує завжди практичне число в інтервалі для будь-якого додатнього дійсного x, що є аналогом гіпотези Лежандра для простих чисел.

Нехай p (x) підраховує кількість практичних чисел, що не перевершують x. Маргенштерн [7] висловив гіпотезу, що p (x) асимптотично дорівнює cx/log x для деякої константи c, що нагадує формулу в теоремі про розподіл простих чисел і підсилює більш раннє твердження Ердеша і Локстона [14], що практичні числа мають щільність нуль в множині цілих чисел. Сайес [15] довів, що для відповідних констант c 1 і c 2

Нарешті, Вайнгартнер [16] довів гіпотезу Маргенштерна, показавши, що

для і деякої константи .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маргентшерн(Margenstern, 1991), цитируя Робинсона(Robinson, 1979) и Хейворта(Heyworth, 1980), использует название «панаритмичные числа».
  2. а б Sigler, 2002.
  3. а б в г д е ж Srinivasan, 1948.
  4. а б в Stewart, 1954.
  5. а б в Sierpiński, 1955.
  6. Hausman, Shapiro, (1984); Margenstern, (1991); Melfi, (1996); Saias, (1997).
  7. а б Margenstern, (1991). Помилка цитування: Некоректний тег <ref>; назва «FOOTNOTEMargenstern1991» визначена кілька разів з різним вмістом
  8. Vose, 1985.
  9. Tenenbaum, Yokota, 1990.
  10. A Conjecture on Unit Fractions Involving Primes
  11. 0xDE: Egyptian fractions with practical denominators
  12. Melfi, 1996.
  13. Hausman, Shapiro, 1984.
  14. Erdős, Loxton, 1979.
  15. Saias, 1997.
  16. Weingartner, 2015.

Література[ред. | ред. код]

  • Paul Erdős, Loxton J. H.  // Journal of the Australian Mathematical Society (Series A). — 1979. — Вип. 03. — С. 319–331.
  • Heyworth M. R.  // New Zealand Math. Mag.. — 1980. — Вип. 1. — С. 24–28.. Как процитировано у Маргенштерна (Margenstern, 1991).
  • Miriam Hausman, Harold N. Shapiro.  // Communications on Pure and Applied Mathematics. — 1984. — Вип. 5. — С. 705–713.
  • Maurice Margenstern.  // Comptes Rendus de l'Académie des Sciences, Série I. — 1984. — Вип. 18. — С. 895–898. Как процитировано у Маргенштерна (Margenstern, 1991).
  • Maurice Margenstern.  // Journal of Number Theory. — 1991. — Вип. 1. — С. 1–36.
  • Giuseppe Melfi.  // Journal of Number Theory. — 1996. — Вип. 1. — С. 205–210.
  • Dragoslav S. Mitrinović, József Sándor, Borislav Crstici. III.50 Practical numbers // {{{Заголовок}}}. — Kluwer Academic Publishers, 1996. — С. 118–119. — (Mathematics and its Applications) — ISBN 978-0-7923-3823-9.
  • Robinson D. F.  // New Zealand Math. Mag.. — 1979. — Вип. 2. — С. 47–52.. Как процитировано у Маргенштерна (Margenstern, 1991) и Митриновича Mitrinović, Sándor та Crstici, (1996).
  •  // Journal of Number Theory. — 1997. — Вип. 1. — С. 163–191.
  • {{{Заголовок}}} / Laurence E. Sigler (перевод). — Springer-Verlag, 2002. — С. 119–121. — ISBN 0-387-95419-8.
  • Wacław Sierpiński.  // Annali di Matematica Pura ed Applicata. — 1955. — Вип. 1. — С. 69–74.
  • Srinivasan A. K.  // Current Science. — 1948. — С. 179–180.
  • Stewart B. M.  // American Journal of Mathematics. — The Johns Hopkins University Press, 1954. — Вип. 4. — С. 779–785.
  • Tenenbaum G., Yokota H.  // Journal of Number Theory. — 1990. — Вип. 2. — С. 150–156.
  • Vose M.  // Bulletin of the London Mathematical Society. — 1985. — Вип. 1. — С. 21.
  • Weingartner A.  // The Quarterly Journal of Mathematics. — 2015. — Вип. 2. — С. 743–758.

Посилання[ред. | ред. код]

[[Категорія:Цілочисельні послідовності]]