Корсиканська мафія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Корсиканська мафія — група злочинних угруповань, що походять з Корсики. Мафія тісно пов'язана як з французьким злочинним світом, так і з італійською мафією. Корсиканська мафія — впливова організована злочинна структура, яка діє у Франції, Росії та багатьох країнах Африки та Латинської Америки.

Історія[ред. | ред. код]

Епоха Корсиканського союзу та французького зв'язку[ред. | ред. код]

Довоєнні кримінальні авторитети Марселя, Поль Карбоне та Франсуа Спіріто тісно співпрацювали з міліцею у Франції Віші та нацистським гестапо в окупованій Франції. Крім того, під час Другої світової війни корсиканська мафія на чолі з братами Геріні (Антуан і Бартелемі, на прізвисько «Меме») виступила на боці антикомуністичної фракції СФІО у французькому опорі.

У 1947 році Марсель був головним торговим портом Французької колоніальної імперії, де був мер-марксист Жан Крістофол, якого підтримували профспілки вантажників, транспортників і докерів. Під час наступаючої холодної війни як лівоцентристський уряд Франції, так і США боролися проти радянського впливу в Марселі, таємно застосовуючи незаконні засоби для досягнення цієї мети: банда Геріні використовувалася для зриву профспілкових і передвиборчих зборів, підтримки штрейкбрехерів і антирадянських профспілок.

З 1950-х по 1960-ті роки брати Геріні були звільнені від судового переслідування в Марселі. Брати Геріні займалися контрабандою опіатів із Французького Індокитаю за допомогою Messageries Maritimes, французької торгової судноплавної компанії.

З 1960-х до початку 1970-х років основні корсиканські організовані злочинні групи американські правоохоронні органи називали разом Корсиканським союзом (корс. Unione Corse). У ту ж епоху вони організували «Французький зв'язок», масштабну операцію з торгівлі героїном у Марселі, який продавали американській мафії.

Корсиканська мафія сьогодні[ред. | ред. код]

Кінець Французького Зв'язку спричинив розпуск корсиканських кланів, залучених до торгівлі героїном. Однак еволюція корсиканської мафії продовжилася в інших незаконних видах діяльності, зокрема пограбування, рекет, казино, нелегальні ігрові автомати, різноманітна торгівля наркотиками та проституція.

З 1980-х до кінця 2000-х насильницькі внутрішні конфлікти турбували корсиканську мафію, що призвело до 102 вбивств на острові Корсика[1].

Сьогодні корсиканська мафія складається з кількох сімей, союзників і суперників. Відомими групами корсиканської мафії є банда Вензоласка (прізвисько пов'язана з селом Вензоласка на півночі Корсики, яке походить від ключових членів банди), яка вважається наступницею Бріз де Мер. Банда «Petit Bar» (також звана «Tiny Bar») з Аяччо та корсиканська мафія з Марселя також активні.

Корсика має традиції бандитизму та злочинності, подібні до італійського Меццоджорно, з безліччю злочинних угруповань, що складаються від кількох членів до кількох десятків членів. Їхні зв'язки з політичними та економічними колами є важливими, як і їхній контроль над територією з рекетом.

Насильство є частим явищем, Корсика є регіоном Європи з найвищим рівнем вбивств на жителя[2]. Вождь мафії Франсуа К'яппе, який надихнув «Французький зв'язок», був знайдений мертвим в Аргентині у віці 88 років через старече недоумство[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wilson, Stephen. Banditry in Corsica: The Eighteenth to Twentieth Centuries. Studies Of Organized Crime. Dordrecht: Springer Netherlands. с. 151—180. ISBN 978-1-4020-2615-7.
  2. Favillier, Charles-Louis (19 квітня 2016). Le crime, révélateur des maux de notre temps. Bandes criminelles, l’État à la peine. Sécurité globale. Т. N° 5, № 1. с. 145—153. doi:10.3917/secug.161.0145. ISSN 1959-6782. Процитовано 2 лютого 2024.
  3. Ulrich, Beth (2021). From the Editor-in-Chief: Who Lives? Who Dies?. Nephrology Nursing Journal. Т. 48, № 5. с. 441. doi:10.37526/1526-744x.2021.48.5.441. ISSN 1526-744X. Процитовано 2 лютого 2024.