Криваво-червоне небо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Криваво-червоне небо
англ. Blood Red Sky
Жанр горор, бойовик і Вампіри в кінематографі
Режисер Петер Торвартd
Продюсер
Сценарист Петер Торвартd і Штефан Хольцd
У головних
ролях
Пері Баумайстер, Alexander Scheerd, Kais Settid, Роланд Мюллерd, Chidi Ajufod і Домінік Перселл
Ролі озвучували
Оператор Йоші Хаймратd
Композитор Dascha Dauenhauerd
Музика Dascha Dauenhauer
Кінокомпанія Rat Pack Filmproduktion
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 121 хв.
Мова
Країна  Німеччина
 Велика Британія
Рік 2021
Кошторис $17.7 млн. (оцінка)[1]
IMDb ID 6402468

«Крива́во-черво́не не́бо» (англ. Blood Red Sky), також відомий як «Трансатлантік 473» (англ. Transatlantic 473) — німецький телевізійний фільм режисера Петера Торварта[de], що поєднує в собі елементи бойовика, жахів і трилера. Автори сценарія — Петер Торварт і Штефан Хольц[de][2]. У фільмі зіграли Роланд Мьоллер[en], Пері Баумайстер, Чіді Аджуфо та Олександр Шеер[en][3]. Показ відбувся 23 липня 2021 року на Netflix.

Сюжет[ред. | ред. код]

Вдова з Німеччини Надя та її син Еліас готуються сісти на літак до Нью -Йорка; Надя, яка, здається, страждає на лейкемію, збирається відвідати лікаря, який може надати їй необхідне лікування для відновлення її здоров’я. В аеропорту Надя приймає ліки, які доставляють їй сильний дискомфорт; Еліас знайомиться з чоловіком на ім'я Фарід.

Після посадки на літак група чоловіків, включаючи другого пілота Бастіана, обережно вбивають трьох авіамаршалів і перепрограмовують обладнання, запобігаючи відстеженню літака на радарах. Їх лідер, Берг, оголошує пасажирам, що він і його люди зараз контролюють літак і очікують, що всі залишаться на місцях, поки не буде виплачений викуп. Еліас намагається сховатися, а Надя, намагаючись не залишати його на самоті, йде за ним. Викрадач, соціопат на ім'я Ейтбол, бачить їх і стріляє в Надю декілька разів. Припускаючи, що вона мертва, викрадачі починають другий етап свого плану. Вони змушують Фаріда записати заяву англійською та арабською мовами про захоплення літака терористом-смертником, знаючи, що його потім зіб'ють.

Коли Надя повільно приходить до тями, вона починає переживати день вбивства її чоловіка Миколи. Коли їхня машина зламалася посеред дороги під час сімейної поїздки, він йде по допомогу, але не поветається. Надя вирушає на пошуки та слідами чоловіка виходить до місцевого фермерського будинку, де на неї нападає його вбивця — вампір. Під час боротьби він кусає Надю, а сам згоряє у променях сходячого сонця. Незабаром Надя перетворюється на вампіра і повертається до ферми, шукаючи відповідей. Її зустрічає літній вампір, який намагається застрелити жінку. Надя забиває його до смерті, забирає флакони, що пригнічують вампірську сутність, і спалює ферму дотла.

У літаку Надя встигає отримати доступ до вантажного відсіку, видаляє контактні лінзи та зубні протези, які приховують її мутовані очі та ікла, вбиває собаку та годується її кров'ю для відновлення сил після важких поранень. Один з викрадачів ловить її на цьому, вона вбиває його і п'є його кров, що повністю перетворює її на вампіра. Надя знаходить Фаріда, і їм вдається повернути контроль над літаком, поки викрадачі збираються вистрибнути з парашутом. Берг намагається повернути контроль над кабіною, але знаходить свою смерть спочатку від ікол Наді й остаточно від свого ножа, перш ніж зможе повністю перетворитися на вампіра.

Викрадачі, усвідомлюючи, з ким мають справу, ставлять завдання Ейтболу вбити Надю. Використавши ультрафіолетове випромінювання, він знерухомлює її та вилучає зразок вампірської крові. Але саме тоді, коли він збирається покінчити з Надею, Еліас використовує пістолет Берга, що призводить до розгерметизації літака. Викрадачі отримують контроль над кабіною пілотів і відновлюють тиск. Ейтбол утікає у вантажний відсік і вливає собі кров вампіра. Надя намагається знищити його, але не в змозі повністю цього зробити. Незабаром інші викрадачі, за винятком Бастіана, другого пілота й одночасно члена терористичної групи, потрапляють у засідку Ейтбола, а решта пасажирів озброюється. Надя переконує їх, що хоче допомогти, і їм вдається заблокувати Ейтбола у трюмі та убезпечити літак.

Бастіан повідомляє Наді, що в літаку не вистачає палива, щоб дістатися до Нью-Йорка, і що вони повинні незабаром приземлитися або розбитися. Егоїстичний пасажир, який помирає від травми, випускає Ейтбола в надії бути укушеним, але натомість отримує лише смерть. Більшість інших пасажирів перетворюються на вампірів. Надя, знаючи, що вони втечуть, якщо літак приземлиться, вирішує пожертвувати собою та вбити їх, використавши вибухівку викрадачів. Еліас зупиняє її та сам іде за детонатором у вантажний відсік, де опиняється в оточенні вампірів. Надя змушує Фаріда пообіцяти доглядати за сином, вбиває і годується Бастіаном. Вона намагається врятувати свого сина, але зазнає атаки Ейтбола, який висмоктує її кров. Фарід розгортає літак до вранішнього сонця, яке спалює нападника.

Еліас використовує свою кров, щоб врятувати життя Наді, але вона відштовхує його і тікає, знаючи, що смак крові піддає того небезпеці. Літак приземляється на авіабазі королівських повітряних сил Великої Британії у Шотландії. Влада ігнорує прохання Еліаса та Фаріда і надсилає на літак групу спецпризначенців у пошуках тих, хто вижив, що спричиняє криваву різанину. Еліас тікає з карети швидкої допомоги, біжить назад до літака і бачить, як його мама харчується солдатом. Він активує детонатор, вбиваючи її та інших вампірів.

Актори[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

11 вересня 2020 року було оголошено, що зйомки у Празі [4] фільму, відомого тоді як «Трансатлантік 473», були тимчасово закриті після додаткового позитивного тесту на COVID-19[5].

Випуск[ред. | ред. код]

Прем'єра відбулася 23 липня 2021 року на Netflix. «Криваво-червоне небо» є одним із 71 оригінальних фільмів, які компанія планує випустити 2021 року. Це частина стратегії, яка передбачає випуск щотижня щонайменше одного нового фільма[6].

Критика[ред. | ред. код]

Агрегатор рецензій Rotten Tomatoes повідомив про рейтинг схвалення 84 % на основі 25 відгуків із середнім балом 6,8/10.

На Metacritic фільм має середньозважену оцінку 43 зі 100 на основі шести оглядів, що вказує на «змішані або середні відгуки»[7].

Український інформаційний портал ITC.ua у рецензії на фільм зазначає, що увагу глядача можуть привернути: «напружена та досить цікава перша частина стрічки; реалістичність подій, вважаючи загальну тематику; трансформація головної героїні; гарна акторська робота малого Карла Антона Коха»[8], який зіграв Еліаса. На думку оглядача фільм заслуговує на оцінку 3/5.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Watch Blood Red Sky (2021). NMOD (англійська) . Архів оригіналу за 29 липня 2021. Процитовано 31 січня 2021.
  2. Tartaglione, Nancy (20 грудня 2019). Netflix's David Kosse Talks International Film Strategy; Unveils New Projects Including 'Munich' Adaptation & Jean-Pierre Jeunet's 'Bigbug'. Deadline Hollywood (англійська) . Архів оригіналу за 12 січня 2021. Процитовано 31 січня 2021.
  3. Transatlantic 473. Czech Film Commission (англійська) . Архів оригіналу за 4 лютого 2021. Процитовано 31 січня 2021.
  4. Film and TV Projects Going Into Production - Blood Red Sky. Variety Insight (англійська) . Архів оригіналу за 9 травня 2021. Процитовано 9 травня 2021.
  5. Tizard, Will (11 вересня 2020). Netflix 'Transatlantic 473' Shoot in Prague Shut Down Temporarily After COVID-19 Diagnosis (EXCLUSIVE). Variety. Архів оригіналу за 12 вересня 2020. Процитовано 31 січня 2021.
  6. Williams, Leah (13 січня 2021). Every Major Sci-Fi, Fantasy and Horror Film Coming to Netflix in 2021. Gizmodo (англійська) . Архів оригіналу за 5 лютого 2021. Процитовано 31 січня 2021.
  7. Blood Red Sky Reviews. Metacritic (англійська) . Архів оригіналу за 25 липня 2021. Процитовано 29 липня 2021.
  8. Данилов, Олег (25 липня 2021). Рецензія на хоррор-бойовик «Криваво-червоне небо» / Blood Red Sky. ITC.ua. Архів оригіналу за 2 серпня 2021. Процитовано 2 серпня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]