Кримський рейд ГУР МО України 24 серпня 2023

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кримський рейд ГУР МО України 24 серпня 2023
Перелік атак на території Криму в ході російсько-української війни
Дата: 24 серпня 2023
Місце: Україна, Автономна Республіка Крим, мис Тарханкут
Результат: в окупованому Криму піднято Прапор України
Сторони
Україна Росія
Командувачі
Кирило Буданов Невідомо
Військові формування
ГУР МО України[1]

Збройні Сили України

Збройні сили РФ
Втрати
Відсутні Щонайменше 30 осіб[2]

4 швидкохідні катери[3]

Спеціальна операція ГУР МО України на території миса Тарханкут проходила вночі перед світанком 24 серпня 2023 року, на День Незалежності України. Спецпідрозділ ГУР МО у взаємодії з Військо-Морськими Силами України висадились на мис Тарханкут[4]. Вперше після квітня 2014 року на території окупованого Криму було піднято Державний Прапор України.

Хід подій[ред. | ред. код]

24 серпня близько 5:00 відбулась висадка українського десанту в районі населених пунктів Маяк, та Оленівка, українські військові вступили в бій з 3 радіотехнічним полком РФ.

Близько 12:00 українські військові вже повернулись після рейду.

25 серпня 2023 року у перехопленій розмові один з військових ЗСРФ стривожено повідомляє своєму командиру про повторну висадку українського десанту біля населеного пункту Новоозерне[5].

Представник української розвідки Андрій Юсов у коментарі «Суспільному» заявив, що не може ні підтвердити, ні спростувати про висадку десанту українських військ біля Новоозерного.

Реакція[ред. | ред. код]

Україна Україна[ред. | ред. код]

Президент України Володимир Зеленський під час спільного брифінгу з президентом Португалії Марсело Ребелу де Соза у Києві заявив: «Зарано говорити про звільнення Криму. Друге — детальна доповідь буде у мене від генерала Буданова. Третє — так, це наші хлопці. Четверте — жертв немає з нашого боку, це гарна новина. Принаймні, це те, що я міг телефоном обговорити з керівником ГУР МО»[6].

Росія Росія[ред. | ред. код]

Окупаційна влада інцидент коментувати відмовилася, російські ЗМІ, почали поширювати інформацію, що українська ДРГ нібито «обстрілювало туристів»[7].

Мета операції[ред. | ред. код]

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, повідомив, що рейд із висадкою українських розвідників у Криму 24 серпня був важливим, аби українці повірили у перемогу у війні з Росією не лише на материковій частині держави, але і на півострові Крим[8].

Щоб згадали і повірили в те, що перемога не за горами, і звільнення їх не за горами, що про них ніхто не забув

Кирило Буданов

Буданов також анонсував наземну операцію для деокупації Криму. «Коли проводяться певні удари по Криму, то цим все не закінчиться. Буде наземна операція, буде повернення додому. Скоро всі дочекаються повернення додому»[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. спецоперацію виконував не підрозділ “Артан”, як повідомлялося раніше, а інший спецпідрозділ ГУР Міноборони
  2. Спецоперація в Криму: у ГУР розповіли про втрати російських окупантів. Рубрика. 24 серпня 2023. Процитовано 24 серпня 2023.
  3. Розвідка: Під час спецоперації у Криму українські бійці ліквідували 30 окупантів та їхню техніку. babel.ua (укр.). 24 серпня 2023. Процитовано 24 серпня 2023.
  4. В окупованому Криму пройшла спецоперація ГУР МО України, за підтримки ВМС України. 24 серпня 2023 року.
  5. ГУР заявляє про паніку серед російських військових в Криму через повторну висадку ЗСУ (укр.).
  6. Рейд ГУР в Крим — Зеленський підтвердив відсутність втрат. Зеркало (укр.). Процитовано 24 серпня 2023.
  7. SHOT показал последние кадры стрелявших по туристам диверсантов ВСУ. ura.news (рос.). путінська пропаганда. 24 серпня 2023. Процитовано 24 серпня 2023.
  8. а б Висадка ГУР у Криму: Буданов назвав мету операції. glavcom (укр.). Процитовано 24 серпня 2023.