Лемківська ватра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Лемківська ватра» у 2008 році

«Лемківська Ватра» — найбільший щорічний міжнародний лемківський етнографічний фестиваль.

Організатор — Об'єднання лемків. Проводиться в Бескидах, у селі Ждиня, (Горлицький повіт, Малопольське воєводство, Польща), протягом трьох днів на 3-му або 4-му тижні липня.

Перша Ватра відбулася 12-14 серпня 1983. На фестиваль збираються з метою культивувати традиції та зберігати рідну культуру співом, танцем чи словом.

Кожного року на великій сцені фестивалю виступає приблизно 50 колективів з Польщі, України, Словаччини, Канади й інших країн. На терені ватряного поля можна зустріти, поряд з безліччю менших наметів, і шатро, де під час фестивалю відбуваються зустрічі з відомими письменниками чи художниками.

На «лемко-стріт», тобто головній стежці, яка веде від входу до сцени, є виділені місця, де можна придбати вишивані сорочки, різні рукотвори, компакт-диски, книжки чи картини.

Окрім великої сцени, діє також «Ватрочка» — частина фестивалю, присвячена наймолодшим. Ведучі протягом кількох годин проводять конкурси чи розваги для дітей. Переможці конкурсів отримують нагороди, подарунки та грамоти. Конкурси відбуваються також і для старших ватрянів. На головній сцені проходять вибори «Міс Лемковини», а на майданчику недалеко сцени — турнір з волейболу.
На Луганщині проводиться аналогічний відкритий обласний етнофестиваль «Стежками Лемківщини» [1].

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. етнофестиваль «Стежками Лемківщини» пройшов 21.09.2019 у Новоайдарі. Архів оригіналу за 27 вересня 2020. Процитовано 5 березня 2021.