Луцій Постумій Альбін (консул 234 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Постумій Альбін
лат. L. Postumius A.f.A.n. Albinus
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер 216 до н. е.
невідомо
·загибель у битві
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, державний та військовий діяч
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій[d][1]
Посада консул
Термін 234, 229, 215 років до н.е.
Рід Постумії
Батько Авл Постумій Альбін
Мати невідомо
У шлюбі з невідомо
Діти Спурій Постумій Альбін[1][1] і Lucius Postumius Tympanusd

Луцій Постумій Альбін (лат. Lucius Postumius Albinus); ? — 216 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, триразовий консул, 234, 229, 215 років до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Постуміїв. Син Авла Постумія Альбіна, консула 242 року до н. е. Про молоді роки немає відомостей.

У 234 році до н. е. Луція Пстумія обрано консулом разом з Спурієм Карвілієм Максимом Ругою). З успіхом воював проти лігурів, проте не отримав від сенату право на тріумф.

У 233 або 228 році до н. е. обіймав посаду претора. У 229 році до н. е. його вдруге обрано консулом, цього разу разом з Гнеєм Фульвієм Центумалом. У цей час тривала війна проти Тевти, царя ілліриків. З потужним військом перебрався з Брундізія до Керкіри, де з'єднався зі своїм колегою по консульству. З успіхом діяв проти ілліриків на суходолі, захопивши Аполлонію, Епідамн, Іссу. Водночас домігся невтручання в Іллірійську війну Етолійського та Ахейського союзів.

Під час Другої Пунічної війни у 216 році до н. е. обрано претором. З 1-м легіоном рушає на північ Італії — до Цізальпійської Галлії, щоб посіяти невпевненість серед галлів, найманців Ганнібала. Луція Постумія втретє обрано консулом 215 року до н. е. Проте повноцінно не встиг вступити в керування легіонами, оскільки загинув у битві з галльським племенем бойїв у лісі Літані.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Friedrich Münzer: Postumius 40). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band XXII,1, Stuttgart 1953, Sp. 912—914 (нім.)