Тиберій Семпроній Гракх (консул 215 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тиберій Семпроній Гракх
лат. Ti.Sempronius Ti.f.Ti.n. Gracchus
Народився невідомо
невідомо
Помер 212 до н. е.(-212)
Луканія
·загибель у битві
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, військовий очільник
Знання мов латина
Учасник Друга Пунічна війна
Посада консул
Термін 215 та 213 роки до н. е.
Рід Семпронії
Батько Тиберій Семпроній Гракх
Мати невідомо
Брати, сестри Publius Sempronius Gracchusd
У шлюбі з невідомо
Діти 2 сина

Тиберій Семпроній Гракх (лат. Tiberius Sempronius Gracchus, ? —212 до н. е.) — політичний та військовий діяч Римської республіки, консул 215 та 213 роки до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового плебейського роду Семпроніїв. Був сином Тиберія Семпронія Гракха, консула 238 року до н. е. Про молоді роки мало відомостей. У 216 році до н. е. став курульним еділом. У цей час тривала Друга Пунічна війна. Того ж року призначений Марком Юнієм Перою своїм заступником — начальником кінноти. Після поразки римлян при Каннах сприяв відродженню армії. Згодом намагався допомогти обложеним мешканцям міста Касіліна, проте марно.

У 215 році до н. е. його було обрано консулом разом з Луцієм Постумієм Альбіном. Він перебрався до Літерна, де готував свої війська. Згодом рушив до міста Куми (Кампанія), які захистив від карфагенян. Розбив капуанців — союзників Ганнібала — під Гами. Після цього слідував за ворогом до Апулії. Зимував у місті Луцірея.

Як проконсул у 214 році до н. е. отримав Апулію. Перебрався до Беневента. Тут до свого війська долучив рабів. Після цього відбулася битва з карфагенським військом на чолі із Ганноном, сина Бомількара. У тривалій й запеклій битві римляни здобули цілковиту перемогу.

У 213 році до н. е. вдруге став консулом разом з Квінтом Фабієм Максимом. З військом рушив до Луканії. Завдавав ударів карфагенянам, не дав активно діяти Магону. У 212 році до н. е. продовжив діяти проти карфагенян в Луканії та Апулії. Втім незабаром, внаслідок зради одного з бруттієв Флава, потрапив у засідку й загинув.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Friedrich Münzer: Sempronius 50). In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band II A,2, Stuttgart 1923, Sp. 1400—1403. (нім.)