Публій Семпроній Тудітан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Публій Семпроній Тудітан
лат. P.Sempronius C.f.C.n. Tuditanus
Народився невідомо
невідомо
Помер після 200 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Знання мов латина
Учасник Друга Пунічна війна і Перша Македонська війна
Посада консул
Термін 204 рік до н. е.
Попередник Публій Ліциній Красс Дів
Наступник Гай Сервілій Гемін
Рід Семпронії
Батько Гай Семпроній Тудітан
Мати невідомо
Брати, сестри Marcus Sempronius Tuditanusd
У шлюбі з невідомо
Діти Gaius Sempronius Tuditanusd

Публій Семпроній Тудітан (лат. Publius Sempronius Tuditanus; ? — після 200 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 204 року до н. е., цензор 209 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового плебейського роду Семпроніїв. Син Гая Семпронія Тудітана. Про молоді роки мало відомостей.

У 216 році до н. е. його обрано військовим трибуном. У цей час тривала Друга Пунічна війна. Брав участь у битві при Каннах. Зумів вирватися з оточення й відступити до Канізія. У 214 році до н. е. його обрано курульним еділом, а у 213 році до н. е. — претором. На цій посаді захопив місто Атрін, взявши у полон 500 ворогів.

У 209 році до н. е. його обрано цензором разом з Марком Корнелієм Цетегом. Цензори виключили з сенату 8 сенаторів й покарали вершників, які не виявили хоробрості у війні із Ганнібалом.

У 205 році до н. е. очолив війська в Іллірії, де завершив Першу македонську війну з царем Філіпом V. Було укладено мир у м. Фойніке, за яким Римська республіка отримала частину узбережжя Іллірії.

У 204 році до н. е. його обрано консулом разом з Марком Корнелієм Цетегом. Як провінцію отримав область Брутіум. Після кількох невдач Тудітан з'єднався з військами Публія Ліцинія Красса Діва, після чого завдав поразки Ганнібалу неподалік Кротона. На честь цього успіху Тудітан заклав на Квіріналі (пагорб Риму) храм Фортуни Прімігенії.

У 200 році до н. е. входив до складу посольство, яке відвідало грецькі міста та союзи, потім вело перемовини з Антіохом III, царем Сирії, та Птолемеєм V, царем Єгипту. Подальша доля Тудітана невідома.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Friedrich Münzer: Sempronius 96). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band II A,2, Stuttgart 1923, Sp. 1443–1445. (нім.)