Молдовсько-чеські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Молдовсько-чеські відносини
Чехія
Чехія
Молдова
Молдова
Будинок посольства Молдови в Чехії, за адресою: Юарезова, 14, 160 00 Прага 6 — Бубенеч

Молдовсько-чеські відносини (рум. relaţiile moldo-cehe, чеськ. moldavsko-české vztahy) — історичні та поточні двосторонні відносини між Молдовою та Чехією.

Молдова має власне посольство у Празі[1], а Чехія має посольство в Кишиневі[2] та Почесне консульство у Бельцях.[3].

Історія[ред. | ред. код]

Встановлення дипломатичних відносин між Республікою Молдова та Чеською Республікою відбулося 1 червня 1992 року[4] шляхом обміну нотами про встановлення дипломатичних відносин між Республікою Молдова та Чеською і Словацькою Федеративною Республікою[5]. Відтоді було підписано 34 двосторонні договори та угоди, які регулюють різноманітні сфери діяльності: політичну, торговельно-економічну, правову, фінансову, транспортну, культурно-наукову, соціальне забезпечення, охорону здоров'я і медицину, оборону тощо.[6]

Молдова — один із пріоритетів зовнішньої політики Чехії. У Стратегії розвитку співробітництва на 2010—2017 рр. Молдова включена до числа найбільш пріоритетних країн, які мають спільно погоджену програму співпраці. У рамках співробітництва з метою розвитку Чеська Республіка має у Молдові значну присутність із 2001 року, надаючи допомогу, зокрема, у соціальному розвитку (покращення якості життя, адресна соціальна допомога), у водопостачанні та санітарії (експлуатація водних ресурсів та запровадження управління відходами), у сільському господарстві (підвищення конкурентоспроможності та ефективності) та в охороні довкілля (дезактивація та полегшення екологічного навантаження). 2011 року Чехія надала Молдові допомогу на розвиток у сумі 4,3 млн доларів.[7]

Перед тим, як з'явитися в столиці Молдови, чеське дипломатичне представництво, акредитоване в Республіці Молдова, перебувало в Бухаресті, а представництво Молдови, акредитоване в Чеській Республіці, перед тим, як відкритися у Празі, перебувало у Відні, Римі та Будапешті.

Першим главою дипломатичної місії Чехії у Молдові з осідком у Кишиневі був акредитований 14 липня 2006 року Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки у Республіці Молдова Петр Кипр. 1 березня 2007 року одержав акредитацію перший посол Молдови в Чехії з місцеперебуванням у Празі — Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Чеській Республіці Валеріан Крістя, який із 2001 року до кінця 2006 року обіймав посаду віцепрем'єр-міністра Молдови.

Нову будівлю Посольства Молдови в Празі відкрили 2 вересня 2008 року прем'єр-міністр Молдови Зінаїда Гречана та прем'єр-міністр Чехії Мірек Тополанек.

17—19 жовтня 2022 року голова Палати депутатів Чеської Республіки Маркета Пекарова Адамова відвідала з офіційним візитом Молдову, зустрівшись із головою парламенту Ігорем Гросу, президентом Маєю Санду та прем'єр-міністром Наталією Гаврилицею.[6]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Moldavsko - Velvyslanectví Moldavské republiky. www.mzv.cz (чеською) . Процитовано 19 лютого 2023.
  2. Moldavsko - Velvyslanectví Kišiněv. www.mzv.cz (чес.). Процитовано 19 лютого 2023.
  3. Moldavsko - Honorární konzulát Balti. www.mzv.cz (чес.). Процитовано 19 лютого 2023.
  4. Political and diplomatic relations. Міністерство закордонних справ та європейської інтеграції Молдови. Процитовано 19 лютого 2023.
  5. Stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-cehe. Посольство Молдови в Чехії. Архів оригіналу за 19 лютого 2023. Процитовано 19 лютого 2023.
  6. а б President of Czech Republic's Chamber of Deputies to visit Moldova. Moldpres. 15.10.2022. Процитовано 19 лютого 2023. (англ.)
  7. Moldova (англійською) . МЗС Чехії. Процитовано 19 лютого 2023.

Посилання[ред. | ред. код]