Музеї Бахчисарайського району

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бахчисарай[ред. | ред. код]

Назва Місцезнаходження Короткий опис Зображення
Бахчисарайський державний історико-культурний заповідник Бахчисарай, вул. Річна, 133 Музей розміщений у колишньому ханському палаці — унікальний архітектурний пам'ятник XVIXVIII століть. До 1955 року в палаці було два самостійні музеї: художньо-історичний палац-музей (засновано 1917 року) та музей «печерних» міст (створено 1940 року). 1955 року їх об'єднали в Бахчисарайський історико-археологічний (з 1979 року Бахчисарайський історико-архітектурний) музей. Велику частину споруд палацу відреставровано в 19601980-ті роки.
Музей історії і культури кримських татар Бахчисарай, вул. Річна, 133
Музей археології і печерних міст Бахчисарай, вул. Річна, 133
Бахчисарайський художній музей Бахчисарай, вул. Річна, 133 Відкриття музею відбулося 8 липня 1996 року. Цьому передувала п'ятирічна робота з реставрації та пристосуванню будівлі, збору та підготовки експонатів і створення експозиції. Колекція Художнього музею в основному створювалася в 1940-ві1950-ті роки, після закінчення радянсько-німецької війни, і формувалася з майна Ханського палацу, творів російської та української дореволюційної класики і сучасного мистецтва, що надійшли з центральних музеїв Москви, Ленінграда, Києва, кримських музеїв міст Сімферополя, Севастополя, Алупки, а також приватних зібрань.
Меморіальний будинок-музей І. Гаспринського Бахчисарай, вул. Річна, 133 Музей кримськотатарського письменника, вченого, державного діяча Ісмаїла Гаспринського. Відкрито 21 березня 2001 року[1].
Будинок-музей О. В. Нагаєвської і О. Г. Ромма Бахчисарай, вул. Східна, 11 В музеї зберігається художній і меморіальний спадок художників і мистецтвознавців Олени Нагаєвської і Олександра Ромма. Тут збережена обстановка, що оточувала їх при житті, зібрані картини, архівні матеріали, мистецтвознавські дослідження, щоденники[2].
Бахчисарайський районний музей партизанської слави Бахчисарай, вул. Совєтська, 7 Відкрито 1985 року
Музей історії Бахчисарайського будівельного технікуму Бахчисарай, вул. Карла Маркса, 11 Відкрито 1971 року
Музей історії дитячого руху при Бахчисарайському центрі дитячого та юнацького руху і спорту Бахчисарай, вул. Леніна, 67 Відкритий у 1981 році

Бахчисарайський район[ред. | ред. код]

Назва Місцезнаходження Короткий опис Зображення
Музей віслюка Залісне Музей відкритий в черешневому саду поруч із віслючою фермою. Експозиція музею розміщена у великому наметі. Музей має понад 100 експонатів, серед них: ослячі підківки, упряж, вуздечки, вирізана з дерева 60 років тому голова ослика, старі глеки і гармата, які возили на собі віслюки[3].
Музей тютюну Табачне
Геологічний музей Московського державного університету Прохладне Відкрито 1967 року
Музей історії радгоспу імені В. П. Чкалова Поштове Музей відкрився 1970 року до 50-річчя радгоспу і розповідає про історію цього передового господарства. В експозиції представлено документи, фотографії, нагороди, особисті речі трудових династій радгоспу. Серед них експозиційні розділи, присвячені Героям Соціалістичної Праці — Миколі Гржибовському і Софії Пілявській[4].
Квартира-музей академіка Андрія Сєверного Научний, Кримська астрофізична обсерваторія Відкрито 1991 року
Рідне село поблизу села Красний Мак на березі річки Бельбек Приватний музей просто неба. Відкрито 2000 року

Примітки[ред. | ред. код]

  1. www.crimea.ru [Архівовано 26 жовтня 2007 у Wayback Machine.](рос.)
  2. www.crimea.ru [Архівовано 26 жовтня 2007 у Wayback Machine.](рос.)
  3. www.bahchisaray.info [Архівовано 31 серпня 2009 у Wayback Machine.](рос.)
  4. Музеї Криму [Архівовано 1 лютого 2011 у Wayback Machine.](рос.)

Посилання[ред. | ред. код]