Наталі Юрберг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Наталі Дюрберг)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наталі Юрберг
Народилася 1978[1][2][…]
Лисечіль, Гетеборг і Богус, Швеція
Країна  Швеція[4]
Діяльність візуальна мисткиня, телепродюсерка, скульпторка, художниця, кінематографістка, video artist, аніматорка
Галузь Відео-арт
Знання мов німецька[5]
IMDb ID 6866727

Наталі Юрберг (швед. і нім. Nathalie Djurberg; нар. 1978, Лисечіль, лен Гетеборг-Богус (нині в лені Вестра-Йоталанд ), Швеція) — сучасна шведська художниця.

Освіта[ред. | ред. код]

  • 1994—1995 Folkuniversitetet, Basic Art Education, Гетеборг
  • 1995—1997 Hovedskous, Art School, Гетеборг
  • 1997—2002 Malmö Art Academy, Мальме

Творчість[ред. | ред. код]

У своїх фільмах Наталі Юрберг використовує покадрову анімацію (stop-motion animation), щоб вдихнути життя в пластилінові ляльки, які художниця ліпить своїми руками. Її оповідання починаються, як правило, цілком невинно, швидко перетворюючись на подобу нічного кошмару або ігри уяви. Використовуючи знайому всім з дитинства мову лялькової анімації, Юрберг створює роботи зовсім не сентиментальні, наповнені помстою, насильством і сексом. Гротескні історії Юрберг часто розгортаються в лісі або в маленьких кімнатах, що викликають клаустрофобію. Музика Ханса Берга (Hans Berg), яку художниця використовує в більшості фільмів, є домінівною, її майже психопатичний веселий ритм натякає на те, що щось не так або що щось зараз станеться. У деяких фільмах Юрберг діалоги написані на шматочках паперу, але в більшості випадків історія розповідається за допомогою образів і музики. В історіях Юрберг багато спільного з традиційними казками. Вони стосуються архетипових тем і використовують традиційні ролі (хороший, поганий, добрий помічник). У фільмах також часто присутні тварини — вовки, ведмеді і тигри. Як в казках, дивні і чарівні речі трапляються — тварини говорять, дерева ходять, люди літають, а також присутні лякаючі елементи, які відбуваються в поворотні моменти історії. Після цього повороту подій фільми більше не схожі на дитячу історію, а виглядають як страшна фантазія без будь-якої моралі.

У I found myself alone глядач слідує за молодою балериною, яка йде з гігантського столу, сервірованого для чаю. Вона підіймається на торт, намагається писати на білій вазі шоколадним соусом і будує нестійкі сходи з цукрових кубиків. Під час танцю на столі, хаос зростає разом з напруженням у відносинах балерини і навколишніх об'єктів. Під кінець вона тоне в свічковому воску, що пролився з канделябра.

It's the Mother (2008) починається з того, що втомлена мати з дітьми перебуває на ліжку. Діти енергійні й не можуть сидіти на місці. Один за іншим вони забираються через вагіну тому в утробу матері. Кінцівки та очі починають проростати на її тілі. Вона перетворюється на чудовисько з безліччю ніг, яке не в змозі підтримувати рівновагу і нормально пересуватися.

У 2009 Наталі Дюрберг отримала нагороду Срібний лев (приз для молодих художників) 53-ї Венеціанської бієнале за інсталяцію Experimentet (відео та скульптурний енвайронмент). Твір мав виглял похмурої кімнати, наповненої скульптурами квітів, в якій демонструвалися три нових відео художниці.

Живе і працює у Берліні.

Персональні виставки[ред. | ред. код]

Публічні колекції[ред. | ред. код]

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #132406195 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Nathalie Djurberg — 2008.
  3. Nathalie Djurberg — 2008.
  4. Museum of Modern Art online collection
  5. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.

Посилання[ред. | ред. код]