Немировський Семен Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Немировський Семен Михайлович
Народився 3 жовтня 1952(1952-10-03) (71 рік)
Кадіївка, Ворошиловградська область, Українська РСР, СРСР
Громадянство  СРСР
 Україна
Діяльність актор, педагог
Alma mater Харківський державний інститут мистецтв ім. І. П. Котляревського (1980)
Заклад Луганський академічний обласний театр ляльок, Сумський театр для дітей та юнацтва і Сумський національний академічний театр драми та музичної комедії імені Михайла Щепкіна
Нагороди та премії
Заслужений артист України

Семен Михайлович Немировський (нар. 3 жовтня 1952, м. Кадіївка, Ворошиловградська область, УРСР) — театральний актор. Заслужений артист України (1996). Член Національної спілки театральних діячів України (з 1981).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 3 жовтня 1952 року у місті Кадіївка Ворошиловградської області.

У 1973—1976 рр. — актор Луганського обласного театру ляльок.

1980 році закінчив Харківський інститут мистецтв (нині — Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського) як актор театру ляльок (майстерня І. П. Кагановської).

Переїхав до міста Суми, з 1980 по 2017 рік працював у Сумському театрі для дітей та юнацтва, був зайнятий у лялькових та драматичних виставах. Втілив на сцені образи Езопа («Езоп» Гільєрме Фігейредо), Короля («Попелюшка» Євгена Шварца), брата Лоренцо («Ромео і Джульєтта» Вільяма Шекспіра), Дуремара («Пригоди Буратіно» Олексія Толстого) тощо. У якості режисера поставив бенефісну виставу актора Володимира Хорунжого «Ведмідь» за Антоном Чеховим[1]. П'єси його авторства («Дива трапляються, бува» та «Коза-дереза») поставлені на сецні Сумського театру для дітей та юнацтва[2][3].

В 2005—2011 рр. викладав акторське мистецтво на театральному відділенні Сумської спеціалізованої школи № 29.

Від 2018 року — актор Сумського театру драми та музичної комедії імені Михайла Щепкіна, де зіграв ролі Пана Клоксфорда («Красуня та чудовисько» Шарля Перро, Ліньєра («Сірано де Бержерак» Едмона Ростана), Кровеля («Ромео за викликом» Андрія Іванова), Анучкіна («Подкольосін» за М. Гоголем)[4].

Театральні роботи[ред. | ред. код]

Актор[ред. | ред. код]

Луганський академічний обласний театр ляльок
Сумський театр для дітей та юнацтва
Сумський національний академічний театр драми та музичної комедії імені М. С. Щепкіна
  • «Красуня та чудовисько» Шарля Перро — Пан Клоксфорд
  • «Сірано де Бержерак» Едмона Ростана — Ліньєр
  • «Ромео за викликом» за п'єсою «Божі кульбабки» Андрія Іванова — Кровель
  • «Подкольосін» за Миколою Гоголем — Анучкін

Режисер[ред. | ред. код]

Сумський театр для дітей та юнацтва

П'єси[ред. | ред. код]

  • 1993 — «Дива трапляються, бува» («Хитра казка»)
  • 1996 — «Коза-дереза»

Нагороди та визнання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Федорина А. Осіннє свято Діда Мороза, на якому неодмінно будуть Езоп, Креон, Король, Еврісфей, Князь та інші посадові й непосадові особи / Алла Федорина // Сумщина. — 2002.  — 5 жовт. — С. 4 : фот.
  2. «Коза-дереза». Сумський театр для дітей та юнацтва
  3. Борисова Т. Розфарбована дійсність: «Коза-дереза» в Сумському театрі для дітей та юнацтва / Тамара Борисова // Культура і життя. — 1997. — 20 серп. (№ 32). — С. 3 : фот.
  4. Семен Немировський. Сумський національний академічний театр драми та музичної комедії ім. М. С. Щепкіна. Архів оригіналу за 30 червня 2022. Процитовано 1 листопада 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Панасюк Валерій Юрійович. Немировський Семен Михайлович // Сумщина в іменах: енциклопедичний довідник / голов. ред. В. Б. Звагельський. — 2–ге вид., перероб. та доп. — Суми: Рекл.–вид. об-ня «АСМедіа»; Сум. держ. ун-т ; Видавничий дім «Фолігрант», 2004. — С. 328 : фот.
  • Немировський Семен Михайлович // Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського. 1917—2017 : мала енциклопедія. У 2 т. Т. 2 : Театральне мистецтво. Загальноуніверситетські кафедри і підрозділи. — Харків, 2017. — С. 312 : фот.