Не торкайся Мене

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Не торкайся Мене» (лат. Noli me tangere, грец. Μή μου ἅπτου) — сюжет із Євангелія який описує перше після Воскресіння явлення Ісуса Христа Марії Магдалині, яка таким чином перша побачила Воскреслого Спасителя. «Говорить до неї Ісус: Не торкайся до Мене, бо Я ще не зійшов до Отця. Але йди до братів Моїх та їм розповіж: Я йду до Свого Отця й Отця вашого, і до Бога Мого й Бога вашого!» (Ів. 20:17)

Згадки у Євангелії[ред. | ред. код]

Євангеліє Цитата


Від Івана
(Ів. 20:14-17)
І, сказавши оце, обернулась назад, і бачить Ісуса, що стояв, та вона не пізнала, що то Ісус…

Промовляє до неї Ісус: Чого плачеш ти, жінко? Кого ти шукаєш? Вона ж, думаючи, що то садівник, говорить до Нього: Якщо, пане, узяв ти Його, то скажи мені, де поклав ти Його, і Його я візьму! Ісус мовить до неї: Маріє! А вона обернулася та по-єврейському каже Йому: Раббуні! цебто: Учителю мій! Говорить до неї Ісус: Не торкайся до Мене, бо Я ще не зійшов до Отця. Але йди до братів Моїх та їм розповіж: Я йду до Свого Отця й Отця вашого, і до Бога Мого й Бога вашого!

В іконописі[ред. | ред. код]

Сюжет використовувався для написання ікон «Не доторкайся до Мене». (У Європі «Noli me tangere»), на яких Марія Магдалина зображена із простягненими руками до Христа, а також обов'язково — стіни Небесного Єрусалиму.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Не торкайся Мене