Нігмат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Німатулла, також пишеться Ні'матуллах, Нематолла тощо (араб. نعمة الله‎) — арабське чоловіче ім'я.

'Нігмат (тат. Нігмәт) — Негмат (узб. Negmat) — Нігмет (Ниғмет) — Немет (азерб. Nemət) — Німет (тур. Nimet) — Ніамат' (ар. نعمت — благо, дар, милосердя) — чоловіче ім'я арабсько-перського походження. У різних мовах має різні особливості вимови та транскрипції.

Етимологія[ред. | ред. код]

Похідне ім'я Німатула (ар. نعمة الله) семантично є аналогом грецького імені дав.-гр. Θεόδωρος, буквально «дарований Богом», «Божий дар» (Феодор, Федор ) і має особливе поширення в Ірані та серед арабів християн.

На відміну від перської «Німа», незалежно від того, чи вживається як ім'я чоловічого і зазвичай жіночого роду, можливо, воно походить від сусіднього арабського іменника-прикметника «<великий»>نِعْمَة — ni'mah / ni'amah" — основне значення: «благословення» або інші значення: «достаток; благодійність; благодійність; благословення; благо; прихильність; милість; доброта», наприклад, менш складне мусульманське ім'я чоловічого роду, наприклад "نِعْمَةُ ٱلله — «Ni'mat'Ullah / Ni'amat'Ullah — Благословення Аллаха (Бога)» або другорядне значення в наступному реченні пояснюється. Однак цей «نِعْمَة — ni'mah / ni'amah», позначений і на який посилається в Коран, мається на увазі як «милість / благодать Аллаха (Бога)».

Відомі носії імені[ред. | ред. код]

Населені пункти[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]