Орден Святого Патрика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Найблискучіший Орден Святого Патрика
The Most Illustrious Order of Saint Patrick
Девіз Quis separabit?
Країна Велика Британія Велика Британія
Тип Орден
Статус «Сплячий» (не вручається, але й не скасований)
На честь: Патрик Ірландський
Нагородження
Засновано: 1783 (К:Нагороди, засновані 1783 (0))
Останнє: 1936
Нагороджені:
d (1)
Черговість
Молодша нагорода Орден Лазні
Відповідає Орден Підв'язки
Орден Будяка

CMNS: Орден Святого Патрика у Вікісховищі

Найблискучіший Орден Святого Патрика (англ. The Most Illustrious Order of Saint Patrick) — британський лицарський орден, асоційований з Ірландією. Еквівалентний до англійського Ордена Підв'язки та шотландського Ордена Будяка. Був заснований у 1783 році королем Георгом III. Регулярні нагородження тривали аж до набуття більшою частиною Ірландії незалежності у 1921 році. Останнє нагородження відбулось 1936 року. Останній лицар ордену, принц Генрі, герцог Глостер, помер у 1974 році. Разом із тим, офіційно орден існує донині, будучи «сплячим». Його главою є король Чарльз III. Девіз ордену — «Quis separabit?» («Хто розділить нас?»), скорочений євангельський вислів «Хто відокремить нас від любові Христа?» (Послання до Римлян 8:35).

Історія[ред. | ред. код]

Знак ордену на ланцюгу й зірка
Ернст Август I в одежах Лицаря Ордена Святого Патрика

З трьох вищих британських орденів Орден Святого Патрика — наймолодший. Його англійський еквівалент — Орден Підв'язки — засновано у 1348 році і він є найстародавнішим орденом Великої Британії. Шотландський Орден Будяка засновано у 1687 році.

Орден було засновано у 1783 році, за рік після здобуття Ірландією суттєвої автономії. Статут ордену обмежував членство чоловіками, дворянами у третьому поколінні як з боку батька, так і матері, фактично у лицарі ордену посвячувались тільки ірландські принци й пери ірландського парламенту. Хрест Святого Патрика (червоний Андріївський хрест на білому тлі) було обрано як один з символів ордену. Прапор з Хрестом Святого Патрика згодом використовувався як напівофіційний прапор Ірландії аж до Союзного акту 1800 року, коли цей хрест було включено до прапора Великої Британії.

У 1907 році головні знаки розрізнення ордена (англ. Irish Crown Jewels) незадовго до візиту короля Едуарда VII були викрадені з Дублінського замку. Irish Crown Jewels надягались монархом на церемонію посвяти нових лицарів. Місцезнаходження викрадених коштовностей невідоме донині.

Після 1922 року були нагороджені тільки три особи, причому усі троє — сини Георга V: у 1927 році — принц Уельський, майбутній король Едуард VIII, у 1934 році — принц Генрі, герцог Глостер, у 1936 році — принц Альберт, герцог Йоркський і майбутній король Георг VI.

У 1943 році Вінстон Черчилль запропонував відродити орден на честь заслуг Гарольда Александера, проявлених ним під час бойових дій в Тунісі, проте уряд і парламент не підтримали цю ідею, вважаючи, що відродження такого ордену порушить баланс сил між Лондоном і Дубліном.

У 1960-их роках ірландський прем'єр-міністр Шон Лемасс також вживав спроби відродження ордена, але рішення так і не було прийнято.

Література[ред. | ред. код]

  • Galloway, Peter (1999). The most illustrious Order: The Order of St Patrick and its knights. London: Unicorn. ISBN 0-906290-23-6.
  • Nicolas, Nicholas H. (1842). History of the orders of knighthood of the British empire, Vol iv. London.
  • Woodcock, T.; Robinson, J.M. (1988). The Oxford Guide to Heraldry. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-211658-4.

Посилання[ред. | ред. код]