Павел з Боянчиць

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Павел з Боянчиць (пол. Paweł z Bojańczyc; пом. 18 березня 1453) — католицький релігійний діяч. Латинський єпископ Кам'янця-Подільського.

З життєпису[ред. | ред. код]

Син Миколая з Боянчиць — села в Краківській землі. Батько, можливо, був дрібним шляхтичем.

Владислав Абрагам припускав, що його «патроном» був краківський канонік Миколай Ґошковський, після призначення якого віленським єпископом у 1408 році Павел вирушив з ним до ВКЛ. Перед листопадом 1427 мав канонію у Віленській катедрі РКЦ, патронами якої були король і великий князь, також був латинським парохом (пробощем) шпиталю Святого Духа у Вільні. Призначання (номінацію) на посаду в Кам'янці (попередник Збіґнев із Лапанова[1] помер) отримав як капелан Витовта, який, зокрема, у листі до папи Мартина V (28 листопада 1427) дуже підтримував свого кандидата.

Литовський намісник Кам'янця Іван Довґірд не знав про смерть великого литовського князя Витовта, тому Міхал Бучацький, Павел із Боянчиць і попередній кам'янецький староста Грицько Кердейович викликали його на «розмову» та ув'язнили.[2] Ян Длуґош стверджував, що ініціятором став Павел із Боянчиць.[3] 25 червня 1447 разом з іншими єпископами брав участь у коронації Казимира IV Ягайлончика.

Був похований у крипті латинської катедри в Кам'янці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://polona.pl/item/10355924/182/ S. 174. (пол.)
  2. Андрусяк Н. Минуле Бучаччини // Бучач і Бучаччина. Історично-мемуарний збірник / ред. колегія Михайло Островерха та інші. — Ню Йорк — Лондон — Париж — Сидней — Торонто : НТШ, Український архів, 1972. — Т. XXVII. — С. 27.
  3. Michalewicz M. Paweł z Bojańczyc (zm. 1453)… — S. 376. (пол.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Michalewicz M. Paweł z Bojańczyc (zm. 1453) // Polski Słownik Biograficzny. — Wrocław — Warszawa — Kraków — Gdańsk : Zakład Narodowy imienia Ossolińskich, Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1980. — T. XXV/3, zeszyt 106. — S. 375—376. (пол.)