Пляшковий корок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Корки для винних пляшок
Типова 21-зубцева кроненкришка
Поліетиленова кришка
Гвинтова бляшана кришка
Скляні корки
Гумові корки

Пляшковий корок, пляшкова пробка — затичка з якого-небудь матеріалу для закорковування пляшок[1][2]. Слова «корок», «пробка» є також вжитковими назвами щодо кришечок, ковпачків для пляшок і флаконів.

Слово корок походить з нім. Kork через пол. korek, а пробка — з н.-нім. propke, prop(pe) або нід. prop через рос. пробка[3][4].

Матеріал[ред. | ред. код]

Корки виготовляють з таких матеріалів: натуральний корок (винні пляшки, винні бочки, лабораторний посуд), бляха (пляшки для пива, горілки, лікерів), фольга (пляшки для молока), пластмаса (пластикові пляшки, пляшки для дешевого шампанського, лабораторний посуд), гума (медичний і лабораторний посуд), скло (лабораторний і столовий посуд), дерево (бочки).

Види[ред. | ред. код]

Винний корок

Корки, призначені для винних пляшок, мають цілиндричну, конічну або грибоподібну форму. Їх роблять переважно з фелеми (корку) коркового дубу або бархату амурського (іноді використовують синтетичні матеріали). Головною перевагою натурального корку слід визнати його непроникність для більшості рідин (окрім кислот і сильних лугів), але не для газів, що має значення при дозріванні вина[5].

Завдяки добрій стискуваності природного матеріалу корок міцно тримається в горлечку пляшки, з силою втиснутий туди спеціальним пристроєм — укорковувачем. Такі властивості має у високому ступені лише вологий, особливо прогрітий парою корок. Висихаючи, він стає жорстким, тому при закорковуванні пляшок його попередньо розварюють. Зберігають винні пляшки в лежачому положенні, щоб рідина змочувала корок і не давала йому висохнути.

Корок у пляшок шампанського споряджається дротяною обв'язкою-мюзле.

Синтетичний винний корок (пластиковий корок) — використовується у пляшках для дешевого вина (зокрема, шампанського). Корки з синтетичного матеріалу (поліетилену, поліпропілену) використовують і для лабораторного посуду.

Виймають корки з пляшок за допомогою штопора.

Інші
  • Кліп-кришка — кришка з важільним («кліповим») кріплінням, її відкривання і закривання здійснюється вручну й не вимагає ніяких допоміжних пристроїв
  • Гвинтова кришка — кришка з внутрішньою гвинтовою нарізкою, може бути пластиковою і бляшаною.
    • Пластикова кришка — використовується у пластикових пляшках (для газованої і мінеральної води, квасу, олії), а також у скляних для деяких продуктів. Різновидом є так звана «спортивна кришка» (англ. sports cap), яка уможливлює пити воду з пляшки, не відкриваючи її цілком, що особливо зручно для тих, хто веде активний спосіб життя.
    • Бляшана кришка — використовується у пляшках для міцних напоїв (горілки, бренді). Виконана з тонкої бляхи, споряджена гвинтовою нарізкою.
  • Кроненкришка — використовується в пляшках для пива, безалкогольних напоїв. Кроненкришки відкривають спеціальним ключем-відкривачкою, зараз з'явилися і відгвинтні модифікації кроненкришок (англ. Easy Pull Bottle Cap), які можна відкрити і рукою.
  • Кришка з фольги — використовується у пляшках для молока.
  • Чіп — дерев'яний корок для закорковування винних і пивних бочок.
  • Скляний корок — використовується для лабораторного, а також деяких видів столового посуду (карафи, декантери, декоративні пляшки). Корки лабораторного посуду для забезпечення герметичності роблять притертими. Іноді такий корок «заїдає» в горлечку, для відкорковання застосовують різні способи. Найпростіший з них — нагрівання в гарячій воді протягом 30-50 с. Часто заїдання трапляється в ємностей для лугів, відкоркувати їх вдається не завжди, тому луги не рекомендується зберігати в посудинах з притертими корками.
  • Гумовий корок — використовується для лабораторного посуду, зберігання деяких лікарських форм. Іноді виникає потреба проробити отвір у корку, для цього використовують коркові свердла.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Корок // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Пробка // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  3. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1989. — Т. 3 : Кора — М / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 552 с. — ISBN 5-12-001263-9.
  4. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1989. — Т. 4 : Н — П / укл.: Р. В. Болдирєв та ін. ; ред. тому: В. Т. Коломієць, В. Г. Скляренко. — 656 с. — ISBN 966-00-0590-3.
  5. Укупорка корковой пробкой, как обеспечить надежную герметичность. Оборудование для розлива и оформления готовой продукции. 18 березня 2017. Архів оригіналу за 24 листопада 2017. Процитовано 4 травня 2017. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]