Полевська Зоя Миколаївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полевська Зоя Миколаївна
Основна інформація
Дата народження 1925(1925)
Місце народження Харків
Національність українка
Професія віолончелістка
Освіта Харківська консерваторія, Віденська музична академія
Інструменти віолончель

Зоя Миколаївна Полевська — українська і американська віолончелістка родом з Харкова, дочка музикантів Людмили і Миколи Полевських.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилась 1925 року в місті Харкові у родині відомих музикантів Людмили Тимошенко-Полевської та Миколи Полевського. Закінчила Харківську консерваторію в класі своєї матері Л. Тимошенко-Полевської, пізніше навчилася у Віденській музичній академії. 1951 року переїхала до Сполучених Штатів Америки[1].

З успіхом виступала як солістка симфонічних концертів у Австрії (під диригуванням В. Фуртвенглера), в Італії (з оркестром «La Scala» та ін.), а також із самостійними концертами в Австрії, Італії, Канаді й США, зокрема в Карнегі-Хол у Нью-Йорку.

В її репертуар входили твори «Сюїта» № 3 C-dur Й.-С. Баха, «Концерт для віолончелі з оркестром» h-mol, op. 104 А. Дворжака, «Балада для віолончелі з фортепіано» Л. Ревуцького, твори для віолончелі А. Казелли та ін[2].

За виконання творів італійського композитора Альфредо Казелли Зоя Палевська одержала у подарунок дві написані для неї композиції "Ноктюрн" і "Гаронтема"[3].

Музикознавці високо оцінювали творчість Зої Полевської, зокрема Микола Фоменко в резенції на концерт віолончелістки 16 грудня 1951 року в Карнегі-Хол відзначав[2]:

«Чудова кантилена, почуття міри динаміки і на всьому її виконанні лежить якась то ніжна щирість і, я б сказав, жіночість. Про технічний бік справи я вже говорив; її техніка цілком завершена. Що до чистоти інтонації Зої Полевської – болюче місце багатьох струнних виконавців, – то вона є бездоганна»

— Микола Фоменко, Микола Фоменко «Концерт Зої Полевської». Свобода 1951: 3

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Л. Бура: Чародійка віольончелі. Наше Життя, 1960, число 2, лютий
  2. а б Уляна МОЛЧКО, Світлана КЛЕСОВЕЦЬ Концертні рецензії Миколи Фоменка на сторінках часопису «Свобода»[недоступне посилання] «Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка». Випуск 39. Том 2. aphn-journal.in.ua.
  3. Lysenko, Ivan (2004). Muzyky soni︠a︡chni dzvony: statti, ret︠s︡enziï, spohady (укр.). Rada. ISBN 978-966-7087-60-9.

Джерела[ред. | ред. код]