Порожня сума

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У математиці порожня сума — це сума, що не має жодного доданку. За домовленістю[1] значенням порожньої суми є нейтральний елемент додавання — нуль.

Зазвичай суми мають принаймні два доданки, але в певних ситуаціях від такого обмеження буває зручно відмовитися. Для прикладу розглянемо послідовність чисел , , ,..., а виразом позначимо суму її перших елементів:

.

Тоді має місце рекурентне співвідношення

,

яке можна розглядати для всіх , ,..., якщо вважати та . Іншими словами, під значенням «суми» з одним-єдиним доданком розуміємо, власне, величину цього доданку, а під «сумою» «з нулем доданків» розуміємо . Розгляд таких «сум» з одним або навіть нулем доданків скорочує число випадків, які окремо слід було б розглядати у багатьох математичних формулах. Такі «суми» є природними початками багатьох індуктивних доведень, а також алгоритмів. Із цих міркувань домовленість про нульове значення порожньої суми є поширеною практикою в математиці та програмуванні. Аналогічно, значенням порожнього добутку домовилися вважати одиницю — нейтральний елемент множення.

Викладене стосується не лише числових сум, але й більш загальних сум елементів іншої природи (як от вектори, матриці, многочлени), для яких означено додавання — елементів абелевих груп, або навіть адитивних моноїдів (адитивних у сенсі зображення бінарної операції знаком «»), причому значенням відповідних порожніх сум залишатиметься нейтральний, або як його тут зазвичай називають, нульовий елемент цих груп чи моноїдів.

Виправданість поняття порожньої суми[ред. | ред. код]

Незвичне для нематематика поняття порожньої суми доречне і корисне тією ж мірою, що й число нуль чи порожня множина: хоча самі по собі вони виражають цілком тривіальні речі, їхнє запроваждення і використання істотно спрощує означення та розгляд багатьох інших математичних понять і конструкцій.

Приклад: порожня лінійна комбінація[ред. | ред. код]

В лінійній алгебрі базою векторного простору  є лінійно незалежна множина векторів  така, що кожен елемент простору  є лінійною комбінацією векторів з . Розгляд порожніх сум дозволяє розглядати також базу нульвимірного векторного простору , а саме — порожню множину Ø.

Природність нульового значення[ред. | ред. код]

Домовленість про нульове значення порожньої суми (нульовий елемент для адитивних моноїдів) є абсолютно природною, оскільки порожню суму можна розуміти як неодмінний (і як завгодно багатократний!) компонент (доданок) будь-якої іншої суми, який при цьому ніяк останню не змінює.

Див. також[ред. | ред. код]

  • Порожній добуток

Джерела[ред. | ред. код]

  1. David M. Bloom (1979). Linear Algebra and Geometry. с. 45. ISBN 0521293243.