Прожекторперісхілтон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прожекторперісхілтон
Загальні дані
Жанр телевізійна інформаційно-розважальна програма
Мова російськаУкраїні транслюється без адаптації)
Тривалість 26-50 хв. (на телебаченні)
Кількість сезонів 4
Кінокомпанія Червоний квадрат, Помаранчева студія, Синя студія
Творча команда
Продюсер(и) Марія Даніелян
Ведучі/Актори Свєтлаков Сергій,
Іван Ургант,
Гарік Мартиросян,
Цекало Олександр
Технічні дані
Українськомовна локалізація

«Прожекторперісхілтон» — телевізійна інформаційно-розважальна програма Першого каналу РФ, що виходить на ТБ з 17 травня 2008 року.

Ведучі (Іван Ургант, Сергій Свєтлаков, Гарік Мартиросян і Цекало Олександр) сидять постійно (впродовж усього ефіру) в студії в гумористичній формі обговорюють актуальні теми тижня, коментують газетні статті та висловлювання політиків. Цим передача нагадує колишню німецьку передачу "Сім діб, сім голів[de]". В кожному випуску зазвичай запрошується незвичайний VIP-гість.

Назва[ред. | ред. код]

Цікава назва, проте сама Періс Гілтон не має до цього шоу жодного стосунку. У ЗМІ ходили плітки, що вона має намір подати позов до суду на передачу. Проте не стала цього робити, так представник Гілтон заявив [1]:

«Всі права на розкручений бренд „Періс Гілтон“ належать Періс. Ми вперше чуємо, що в Росії виходить подібне ТБ-шоу. До нас ніхто з представників телеканалу не звертався з проханням використовувати ім'я Періс. Але як всі ми знаємо, що все, що виходить під цим брендом, автоматично отримує успіх».

"За словами ведучого шоу Сергія Свєтлакова назва передачі походить від переробленого «Прожектор перебудови» (рос. Прожектор перестройки), яка виходила на ТБ екранах у 1980-х роках. Та друга частина слова — «перісхілтон» — щось пов'язане зі скандалами, інтригами та грошима".

«Знаєте, у нас крутилася в голові назва „Прожектор перебудови“, проте ну яка ж тут перебудова... от і схрестили слово "прожектор" з іменем, що уособлює нинішній несмак. А що без пробілів — так це клавіша запала».

Сергій Свєтлаков, Сергій Свєтлаков. [2]

Підготовка та проведення передачі[ред. | ред. код]

Впродовж тижня робоча група підбирає найактуальніші новини або заголовки. За декілька годин до запису передачі ведучі збираються та вирішують, що цікаве для глядача, а що ні. Більшість жартів виникає на місці. [3] Шоу йде дві години або більше. Для телебачення відзнятий матеріал редагується, залишаючи найкумедніші жарти. Режисер програми з продюсером та робочою групою передивляються та монтують зняте відео, відбираючи те що вважають найсмішнішим. Ведучі у цьому не беруть участі.

У студії також присутні гості, в кількості від 50 до 100, які сміються над жартами.

Цікавинки[ред. | ред. код]

  • 12 та 14 травня 2009 року були показані спеціальні випуски передачі, присвячені «Євробаченню» під назвою «ПрожекторЄвровіжн». У першому з них гостем став чеський співак Марек Ружичка, роль якого виконував учасник КВН та актор Ванаті Алієв. У другому випуску Гарік Харламов зображував невправні спроби різними способами потрапити на Євробачення як співак.
  • Один з випусків передачі, у якому учасники висміювали Олександра Лукашенко, зазнав цензури на білоруському телебаченні. [4]
  • Іноді ведучі позиціюють себе москвичами, тому що живуть і працюють у Москві. Однак серед них не має жодного корінного мешканця Москви. Іван Ургант з Санкт-Петербурга, Гарік Мартіросян — з Єревана, Сергій Свєтлаков — з Єкатеринбурга, а Олександр Цекало — з Києва. На цю тему жартували у 74 випуску.
  • У 102-м випуску до передачі був запрошений (вдруге) Г'ю Джекман. У кінці передачі він поцілував Івана Урганта.
  • Пісня, що грала у 104-м випуску, була присвячена померлому на той час Стіву Джобсу.
  • У 126-му випуску не було двох ведучих програми — Свєтлакова та Цекало.
  • Одним зі сценаристів програми є колишній учасник команди КВН «Мегаполіс» — Денис Привалов.

Критика[ред. | ред. код]

  • Шоу позиціонуєтся як прямий ефір, проте насправді таким не є. Також не все зрозуміло щодо імпровізації. Для прикладу в одній з передач Гарік Мартиросян відповідаючи на запитання глядача, записав його на листок, на якому були надруковані жарти, що було щойно озвученні. Щоправда прямих запевнень щодо прямого ефіру офіційно й не було, проте на гадку учасників зйомок, більша частка жартів все ж таки є імпровізацією, решта ж замасковані під неї продумані заздалегідь. [5][6]
  • Низка критиків зауважують, що жарти команди «Прожекторперісхілтон» не виходять за рамки, дозволені редакцією «Першого каналу», пояснюючи це впливом цензури та самоцензури. Так, наприклад, телекритик Ірина Петровська зазначила:
Веселим хлопцям з програми "Прожекторперісхілтон" іноді ще дозволяють собі (себто їм дозволяють) поімпровізувати—покпинити над США, Україною, Грузією чи Білоруссю та над їхніми недолугими президентами. При цьому чим веселіше самим "веселим хлопцям", тим дурнішими є їхні жарти.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Періс Хілтон подає позов до суду на російське телешоу!. Афиша@Mail.Ru. 20 червня 2008. Архів оригіналу за 13 березня 2012. Процитовано 1 червня 2009.
  2. Сергій Свєтлаков: «Смысл „Прожектора…“ — в высмеивании новостей на злобу дня». Независимая газета. 6 июня 2008. Архів оригіналу за 13 березня 2012. Процитовано 1 червня 2009.
  3. Евгений Дзичковский, Игорь Рабинер. Сергей СВЕТЛАКОВ: "КАК УБИВАЛИ "ГАЗМЯС". Спорт-Экспресс. Архів оригіналу за 13 березня 2012. Процитовано 1 червня 2009.
  4. Цыплухин, Владислав (3 февраля 2010). На белорусском телевидении вырезали пародию Первого канала на Лукашенко (російською) . dp.ru. Архів оригіналу за 13 березня 2012. Процитовано 7 лютого 2010.
  5. Павел Садков (20 ноября 2008). «Прожекторперисхилтон»: Шутим смело, шутим прямо мы про Барака Обаму. Комсомольская правда. Архів оригіналу за 13 березня 2012. Процитовано 1 червня 2009.
  6. Базарова Маша (4 ноября 2009). «Пирожные для Сергея Светлакова. Частный корреспондент. Архів оригіналу за 13 березня 2012. Процитовано 3 листопада 2009.

Посилання[ред. | ред. код]