Пінон новозеландський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пінон новозеландський
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Голубоподібні (Columbiformes)
Родина: Голубові (Columbidae)
Рід: Пінон (Hemiphaga)
Вид:
H. novaeseelandiae
Біноміальна назва
Hemiphaga novaeseelandiae
(Gmelin, 1789)

Пінон новозеландський[1] (Hemiphaga novaeseelandiae) або кереру (маор. kererū) — вид голубових, поширений у Новій Зеландії.

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Нової Зеландії. Спочатку проживав у низинних лісах. Тепер також трапляється в клаптях кущів на орних землях, в садах і міських парках.

Поведінка[ред. | ред. код]

Основною їжею є ягоди. Наприкінці зими, коли мало або зовсім немає ягід, слугують їжею також листки й пагони рослин.

Відтворення[ред. | ред. код]

Розмноження зазвичай відбувається навесні або на початку літа. Яйця особливо довгі, вузькі й білі. Самиця висиджує яйця ніч і ранок, самець бере з полудня до вечора. Пташеня живуть у гнізді 36 днів.

Морфологія[ред. | ред. код]

Має розмір голуба. Тіло товсте, хвіст довгий, голова невелика. Статевий диморфізм виражений слабко. Оперення голови, шиї і грудей відтінків зеленого. Живіт, боки і підхвістя білі. Підкрилля та хвіст від темно-сірого до сланцево-чорного.

Цікаво[ред. | ред. код]

Подейкують, що зіткнувшись з надлишком фруктів, кереру об'їдається ними і завдяки еластичному зобу починає розширюватися. Це така анатомічна адаптація, яка дає змогу птахам дуже швидко з'їдати багато їжі, а потім зберігати її, поки травна система її переробить. Тому, коли зоб вже повністю набитий, він після прийому їжі надає цим незвичайним голубам доволі круглої форми. Щоправда , на досить короткий час.

Кереру люблять ніжитися на теплому сонці, і, маючи повний «мішок» фруктів, які нагріваються всередині, ніби чекає, коли ті почнуть бродити, виробляючи алкоголь. Можливо, когось це здивує, але така незвичайна особливість їхнього організму не завадило кереру здобути любов новозеландців, які у 2018 році нагородили їх почесним званням «Птах року».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Джерела[ред. | ред. код]