Руда Волоська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Село
Руда Волоська
пол. Ruda Wołoska


Координати 50°25′54″ пн. ш. 23°28′15″ сх. д.H G O

Країна Польща
Воєводство Люблінське воєводство
Повіт Томашівського повіту
Ґміна Гміна Томашів
Часовий пояс UTC+1
Телефонний код (+48) 84
Поштовий індекс 22-600
Руда Волоська. Карта розташування: Польща
Руда Волоська
Руда Волоська
Руда Волоська (Польща)
Руда Волоська. Карта розташування: Люблінське воєводство
Руда Волоська
Руда Волоська
Руда Волоська (Люблінське воєводство)
Мапа

Руда Волоська[1] (пол. Ruda Wołoska; укр. Руда Волоська) — село українського Закерзоння (в історичному Надсянні), що перебуває тепер у Польщі[2], розташоване в Люблінському воєводстві Томашівського повіту, ґміни Томашів[3].

Одразу по 2-й світовій війні польський уряд заповзявся позбутися українського населення краю, внаслідок етнічних чисток Надсяння та операції Вісла майже всі українці були вбиті поляками або ж репатрійовані за межі села[4], вже з роками незначна частина селян повернулася, а інші залишилися розсіяними по світу.

Історія[ред. | ред. код]

1578 року вперше згадується православна церква в селі[1].

Після анексії Галичини Польщею була почата колоніальна політика латинізації і полонізації українських земель[5]. Проте навіть у ХХ столітті в селі ще проживали греко-католики, які належали до місцевої парафії.

Після Другої світової війни село опинилось на теренах Польської Народної Республіки[6]. Остаточним актом винищення української людності на теренах Холмщини та Засяння стали каральні експедиції польських загонів по решткам українських поселень з метою остаточного придушення українства[7]. Так, з кінця 1946 року, загони Польської народної армії здійснювали акції пацифікації та руйнування українських поселень Холмщини, зокрема й в селі Руда Волоська.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Крип'якевич І., Крип'якевич Р. Матеріали до історії церков Холмщини і Підляшшя // Холмщина і Підляшшя : іст.-етногр. дослідж. — Київ : Родовід, 1997. — С. 148.
  2. Wykaz urzędowych nazw miejscowości i ich części 2015. Архів оригіналу за 22 травня 2017. Процитовано 15 листопада 2017.
  3. Гміна Томашів з описом сіл а їх статистикою
  4. Акція «ВІСЛА»: Список виселених сіл і містечок
  5. Наприкінці Другої світової війни і в перші повоєнні роки українці, які жили на старих західних етнічних землях упродовж багатьох століть, були депортовані на схід колишнього СРСР, а також насильно розсіяні серед поляків на колишніх німецьких землях
  6. Переселення лемків у 1940—1946 роках як трагедія найзахіднішої гілки українства. Загалом, під час проведення акції, було переселено 482 109 осіб (122 454 українських родин) (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 4 березня 2016. Процитовано 15 листопада 2017.
  7. Метою масових депортацій, як і згодом операції «Вісла», було прагнення «остаточно розв'язати українську проблему в Польщі», і з цією метою, як сказано в офіційних документах, «планувалося здійснити евакуацію всіх осіб української національності», очистити південно-східні терени від слідів українства, приборкати бунтівне населення прикордоння, яке не давало спокою владі, та ліквідувати українське підпілля