Рівнинні крі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рівнинні крі
Ареал Манітоба
Саскачеван
Альберта
МонтанаМонтана
Раса американоїди
Входить до крі
Мова рівнинні крі, англійська
Релігія католицизм, протестантизм, анімізм
Табір рівнинних крі, Альберта, 1871 р.

Рівнинні крі (англ. Plains Cree) — алгонкіномовне індіанське плем'я в Канаді та США.

Історія[ред. | ред. код]

Великий Ведмідь, вождь рівнинних крі, 1885 р.

Рівнинні крі є частиною численного індіанського народу крі. Озброївшись у XVII столітті вогнепальною зброєю, крі просунулися на захід із лісів на Великі Рівнини. Поступово рівнинні крі стали торговцями, забезпечуючи рушницями племена, які не мали контактів із європейцями.

У першій половині XIX століття вони залишалися основними постачальниками вогнепальної зброї манданам, хідатса та арікара, отримуючи натомість коней і маїс. Рівнинні крі, разом зі своїми союзниками — ассінібойнами та рівнинними оджибве, постійно воювали з сіу, чорноногими, сарсі, гровантрами та східними шошонами. Їхніми основними ворогами були пікани та кайна, племена входили до конфедерації чорноногих. Остання великомасштабна битва між ними відбулася в 1870 році.[1] Рівнинні крі атакували стоянку кайна на річці Беллі, недалеко від сучасного міста Летбридж. На виручку кайна підійшли пікани, озброєні новітніми багатозарядними рушницями. У результаті крі зазнали нищівної поразки, втративши вбитими близько 240 воїнів. Ворожнеча з чорноногими тривала до 1886 року.

Із білими людьми рівнинні крі зазвичай підтримували мир, хоча уникнути невеликих зіткнень їм не вдалося. У 1885 році частина рівнинних крі взяла участь у повстанні канадських метисів на чолі з Луї Ріелем.

Відомі представники[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • John S. Milloy. The Plains Cree. Trade, Diplomacy and War, 1790 to 1870. University of Manitoba Press, Winnipeg, 1988 — ISBN 0-88755-141-6.

Посилання[ред. | ред. код]