Слупський хлопчик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Слупський хлопчик
Тип сир м'який
Група страв сир
Походження Польща, Німеччина
Регіон чи країна Слупськ, Баварія
Конкурс на найкращу страву зі слупським сиром — Європейський фестиваль смаків у Слупську

Слупський хлопчик (нім. Stolper Jungchen), назва сиру типу камамбер, який виробляли у Слупську до Другої світової війни. У 1920-х роках і 30. У минулому столітті, наприклад, на листівках містилося зображення «слупського хлопчика» з підписом: «Stolp — die Stadt des Stolper Jungchen» (Слупськ — місто слупського хлопчика)[1][2].

Закінчення війни в 1945 році припинило місцеве виробництво. Червоноармійці розібрали і вивезли молочне обладнання. У 2004 році народилася ідея відновлення виробництва в Слупську. У 2007 році були отримані права на назву та рецепт, і виробництво було розпочато на молокозаводі в Зеліні поблизу Слупська. Його виготовляли за оригінальним рецептом у Баварії, Німеччина. Перша дегустація та місцева реклама сиру, знову виробленого в Слупську, відбулася 18 серпня 2007 року в Парку культури та відпочинку у Слупську[3].

У 2010 році «Слупський хлопчик» — один із продуктів, що входять до «Слупського регіонального кошика» — посів перше місце в національному конкурсі «Найоригінальніший міський гаджет». Організатором конкурсу виступила Асоціація сприяння розвитку міст та регіонів ProRegiona[4].

1-2 травня 2010 року у Слупську відбувся Європейський фестиваль смаків, під час якого було організовано конкурс на найкращу страву за участю Слупського хлопчика[5]. Виробник сиру збанкрутував. Термін дії ліцензії на польське виробництво закінчився в березні 2014 року[6].

Виноски[ред. | ред. код]

  1. powiatslupsk.info -&nbspRessources et information concernant powiatslupsk Resources and Information (англ.)
  2. Słupski chłopczyk pleśnieje | regionalny-smak | kuchnia
  3. Głos Pomorza «Słupski chłopczyk wyrusza w świat» 25.09.2007 http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070925/BIZNES/70924018
  4. Najnowsze wydarzenia ze Słupska[недоступне посилання]
  5. Najnowsze wydarzenia ze Słupska. Архів оригіналу за 6 липня 2010. Процитовано 27 жовтня 2023.
  6. «Słupski chłopczyk» szuka domu. W Słupsku chcą wznowić produkcję słynnego sera

Посилання[ред. | ред. код]