Рокпол

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рокпол
Країна походження Польща
Сертифікація ISO 22000

Рокпол — блакитний сир із пліснявою, що виготовляється в Польщі.

Перші спроби виготовлення польського блакитного сиру з використанням благородної плісняви Penicillium roqueforti були зроблені у 1959 році молочним кооперативом у місті Нові Скальмежице. Зразком послугувала рецептура відомих французьких сирів Рокфор. Виготовлений сир отримав найменування Рокпол — від поєднання двох слів «Рокфор» та «Польща».

У кінці XX ст. у зв'язку з великою конкуренцією на молочному ринку, керівництво кооперативу відмовилось від виробництва інших молочних продуктів і вирішило зосередитись на розвитку виробництва сиру Рокпол, який через блакитний колір плісняви отримав назву Лазур (пол. Lazur).

Через деякий час таку ж назву перейняв і сам кооператив.[1]

Із 1953 року виробництвом сиру Рокпол зайнявся також молочний кооператив «KaMos» у місті Каменна Гура, який окрім нього почав також випускати власний вид блакитного сиру Камен Блю (пол. Camen Blue).[2]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. http://www.lazur.pl/?b=1,4,39
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 29 травня 2012. Процитовано 17 квітня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)