Смінтур зелений

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Смінтур зелений

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Прихованощелепні (Entognatha)
Підклас: Колемболи (Collembola)
Ряд: Симфіплеона (Symphypleona)
Родина: Смінтуриди (Sminthuridae)
Рід: Смінтур (Sminthurus)
Вид: Смінтур зелений
Sminthurus viridis
(Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: Sminthurus viridis
Віківиди: Sminthurus viridis
EOL: 127233
ITIS: 100378
NCBI: 109609

Смінтур зелений[1] (Sminthurus viridis) — вид колембол з родини смінтурид (Sminthuridae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид історично поширений в Європі, Північній Африці та помірній Азії та схід до Китаю та Японії. Завдяки людській діяльності поширився в нові регіони - трапляється в Америці, Південній Африці, на півдні Австралії та у Тасманії, в Новій Зеландії. Трапляється на луках, полях і особливо часто в садах. Ділянок з піщаним ґрунтом, як правило, уникає. Воліє високу вологість в місцях проживання.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла 1-2 мм, самці трохи менші за самиць. Тварини зеленуватого або жовтуватого кольору, з білим опушенням на округлому черевці. Вусики до кінчика червонуваті, ділянка рота помаранчева. Складні очі складаються з 8 плямистих очей, присутня добре розвинена вилка для стрибків (furcula). При цьому тварини відскакують при небезпеці. У самців є чіпляючі вусики.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Смінтур зелений живе за рахунок трав'янистих рослин різних видів (пшениці, люцерни, цукрових буряків, американської лози, овочів тощо). Харчується в основному поверхневими клітинами листя, і коли зустрічається в особливо високій щільності, завдає достатньої шкоди, тому вважається шкідником сільського господарства. Іноді може змінювати свою харчову поведінку, перетворюючись на хижака; у цьому випадку особини S. viridis харчуються яйцями Pegomya hyosciami, двокрилих, які живуть на буряках, або вони нападають на інших колембол.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Природа острова Хортиця. Колективна монографія / Охріменко С. Г., Шелегеда О. Р.,Козодавов С. В., Бусел В. А., Петроченко В. І., Жаков О. В., Муленко М. А.,Карпенко Г. О., Василенко С. В., Головаха Р. В. — Запоріжжя: Національний заповідник"Хортиця", 2016. — Вип. 2. — c. 102