Тварини-людожери

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леви-людожери з Цаво в Музеї природної історії ім. Філда у Чикаго
Газета «The Philadelphia Inquirer» повідомляє про напад акули-людожера біля узбережжя Нью-Джерсі, 1916 рік

Людожери — це тварини, які здатні не тільки напасти на дорослу людину, але при нагоді також з'їсти її. Тварини, які нападають на людину тільки випадково і в складі великої групи (наприклад, піраньї), і тварини, що вбивають людей, але не поїдають їх в силу своїх харчових звичок (наприклад, травоїдні), не вважаються людожерами. Комахи (наприклад, воші) і взагалі членистоногі (наприклад, кліщі), які харчуються людською кров'ю і тканинами, — також не називаються людожерами, а вважаються паразитами.

Серед наступних груп тварин зустрічаються тварини-людожери:

Тварини-людожери не живуть в антропогенному середовищі, тому інциденти відбуваються здебільшого у віддалених і близьких до дикої природи місцевосцях. Причиною конфлікту між людиною і твариною, яка часто перебуває під захистом держави, може бути утиск останньої в своєму природному середовищі існування.

Іноді люди, в оточенні яких живуть потенційні тварини-людожери, усвідомлюючи повсякденну загрозу для життя і необхідність впоратися з ситуацією, розвивають релігійні вчення (тотемізм, реінкарнація).

Людське суспільство, як правило, вимагає пошуку і вбивства тварини-людожера, жертвою якого стала людина. У випадку з котячими і ведмежими, які, як правило, уникають зустрічі з людиною, це обґрунтовано підвищеною небезпекою повторення інциденту. Представників інших груп тварин вбивають в цій ситуації, як правило, з помсти. Крім цього, для членів деяких релігійних груп має значення отримати назад тіло загиблої тварини для проведення ритуалу поховання.

Відомі тварини-людожери[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Lamar Underwood: Man Eaters: True Tales of Animals Stalking, Mauling, Killing, and Eating Human Prey, The Lyons Press; First edition 1. Oktober, 2000., ISBN 1-58574-197-3
  • Alex McCormick: The Mammoth Book of Man-Eaters: Over 100 Terrifying Stories of Creatures Who Prey on Human Flesh, Carroll & Graf, Juli 2003 ISBN 0-7867-1170-1