Туапсинська операція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Туапсинська операція
Туапсинская операция
Битва за Кавказ
Німецько-радянська війна
Радянські війська висаджуються десантом на причалі міста. 1942
Радянські війська висаджуються десантом на причалі міста. 1942

Радянські війська висаджуються десантом на причалі міста. 1942
Дата: 25 вересня — 20 грудня 1942
Місце: Туапсе, Краснодарський край
Результат: перемога радянських військ
Територіальні зміни: військами Червоної армії зірвана спроба вермахту захопити Туапсе
Сторони
СРСР СРСР Третій Рейх Третій Рейх
Румунія Румунське королівство
 Перша словацька республіка
Командувачі
СРСР Петров І. Ю.
СРСР Гречко А. А.
СРСР Камков Ф. В.
СРСР Черевиченко Я. Т.
СРСР Горюнов С. К.
Третій Рейх Ріхард Руофф
Третій Рейх Губерт Ланц
Третій Рейх Максиміліан де Ангеліс
Третій Рейх Фрідріх Кірхнер
Третій Рейх Рудольф Конрад
Третій Рейх Курт Пфлюгбайль
Військові формування
СРСР Чорноморська група військ (Закавказький фронт) Третій Рейх 17-та польова армія

Туапсинська опера́ція (рос. Туапсинская операция) — фронтова оборонна операція радянських військ Чорноморської групи військ Закавказького фронту (генерал-полковник Тюленєв І. В.) у ході стратегічної битви за Кавказ у 1942—1943 роках. Операція відбувалася у два етапи: на першому — з 25 вересня до 23 жовтня — війська вермахту вели активні наступальні дії за планом операції «Аттика», прорвавшись до рубежу річки Пшиш, гори Семашко, сіл Шаумян та Гойтх; на другому — з 23 жовтня до 20 грудня 1942 року — контрудар радянської 18-ї армії та спроба німецьких військ розвинути успіх у районі гори Семашко.

Зовнішні зображення
Мапа боїв Туапсинської операції

Історія[ред. | ред. код]

Передумови[ред. | ред. код]

10 вересня 1942 року Головнокомандування сухопутних військ Третього Рейху видало командувачу групи армій «A» генерал-фельдмаршалу В.Лісту[Прим. 1] директиву про проведення наступальної операції на туапсинському напрямку. Основним замислом операції було відновити активні наступальні дії на Північному Кавказі, завдати потужного удару у напрямку на стратегічно важливе місто-порт Туапсе, та в такий спосіб відрізати війська Червоної армії, що утримували смугу поздовж чорноморського узбережжя від Новоросійська до Туапсе. Бої, що не втихали на цьому напрямку протягом липня-серпня, поступово втратили свою напруженість. Побічно, відносній стабілізації та зниженню активності на туапсинському напрямку сприяло перекидання основних сил 1-ї танкової армії вермахту на грозненський напрямок, а також передислокації низки піхотних частин під Новоросійськ.

Склад сторін[ред. | ред. код]

СРСР[ред. | ред. код]

Німеччина[ред. | ред. код]

Операція «Аттика»[ред. | ред. код]

З метою підготовки до проведення операції «Аттика» угруповання військ 17-ї армії отримало посилення та поповнення. З району Приельбрусся на Туапсинський напрямок прибули 1-ша та 4-та гірсько-піхотні дивізії 49-го гірського корпусу, 46-та піхотна дивізія, батальйони трьох іноземних легіонів і кілька частин особливого призначення. Надійшло поповнення особовим складом до двох піхотних, двох єгерських і двох моторизованих дивізій. З повітря операцію підтримує авіація 4-го повітряного корпусу. На головному напрямку від Нефтегорська на Котловину наступало ударне угруповання «Туапсе» генерала Г. Ланца. Допоміжний удар завдавався від Гарячого Ключа на напрямках, що сходяться, на Шаумян з метою оточення основних сил 18-ї армії генерал-лейтенанта Камкова Ф. В., відрізати Чорноморську групу військ від головних сил Закавказького фронту та позбавити Чорноморський флот його баз та портів.

23 вересня ударне угруповання 17-ї армії (14 німецьких та 7 румунських дивізій) розпочали наступ. Сім дивізій V корпусу генерала Вільгельма Ветцеля та XLIX гірського корпусу генерала Рудольфа Конрада за підтримки окремих частин 11-ї армії генерала фон Манштейна атакували позиції радянських 18-ї та 56-ї армії. За тиждень боїв німецько-румунські війська просунулися на 11,25 км у напрямку на Туапсе, долаючи запеклий опір Червоної армії. 9 жовтня радянські війська зосередженими контратаками змогли зупинити противника на усіх напрямках та зірвати спробу військ вермахту прорватися до Туапсе.

14 жовтня німецьке угруповання «Туапсе» відновило наступ, завдаючи удари на села Шаумян та Садове. До 17 жовтня німецькі підрозділи здобули Шаумян, і просуваючись у південно-західному напрямку, створили загрозу оточення 18-ї армії. Проте, за рахунок маневру силами, радянському командуванню вдалося перекинути додаткові сили на загрозливий напрямок і переломити ситуацію на свою користь. 23 жовтня війська противника були зупинені, а з 31 числа перейшли до оборони.

У середині листопада німецькі війська здійснили третю спробу прорватися до міста через Георгієвське. До 23 листопада вони вклинилися в оборону 18-ї армії на глибину до 8 км і по фронту до 10 км, втім основної мети операції — прориву до Туапсе та опанування важливої військово-морської бази здійснити не змогли.

26 листопада 1942 року головні сили 18-ї армії (генерал-майор Гречко А. А.) фланговими контрударами відкинули противника, а до 17 грудня, попри складні погодні умови та гірсько-лісисту місцевість у зимовий період року, радянським військам вдалося ліквідувати угруповання німецької армії, що прорвалося, та відкинути його залишки за річку Пшиш. До 20 грудня основний етап боїв на туапсинському напрямку завершився, сторони перейшли до оборони своїх рубежів.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела

Посилання[ред. | ред. код]

  • Operation Attika. на codenames.info. Архів оригіналу за 27 лютого 2018. Процитовано 6 жовтня 2019. (англ.)
  • Гречко А. А. «Битва за Кавказ». — М.: Воениздат, 1967 г.
  • Туапсинская операция [Архівовано 1 жовтня 2019 у Wayback Machine.](рос.)
  • Туапсинская оборонительная операция, 25 сентября — 20 декабря 1942 г. [Архівовано 15 липня 2019 у Wayback Machine.]
  • Туапсинская оборонительная операция [Архівовано 10 жовтня 2017 у Wayback Machine.]
  • НА ТУАПСИНСКОМ НАПРАВЛЕНИИ [Архівовано 23 серпня 2012 у Wayback Machine.]