Тягинь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Замок Тягинь

Залишки фортечних мурів Тягинського замку

Тип замок
Країна  Україна
Розташування Херсон
Бериславському районі
село Тягинка
Перша згадка XIV століття
Стан зруйнований

CMNS: Тягинь у Вікісховищі

Замок Тягинь — пам'ятка архітектури та історії XIV-XVI століття, розташована у селищі Тягинка, Бериславського району Херсонської області. Нині перебуває в зруйнованому стані, на місці ймовірного розташування в 1992 році встановлено пам'ятник на честь 500-ліття українського козацтва.

Історія[ред. | ред. код]

Залишки оборонних споруд на березі Дніпра в селі Тягинка відносяться до литовських і турецьких часів. Ще в XIV столітті на острові Велике городище був побудований литовський замок Тягин з трьома круглими баштами по кутах. 1482 року, після спалення Києва, кримський хан став просити польського короля передати Тягин йому (в знак дружби і союзництва). Король відповідав ухильно (згодом, вже на початку XVI ст. польсько-литовські дипломати казали татарм, що, ясна річ, король би то місто подарував, якби хан справді вів себе як друг). У 1491 році, після взяття цих земель у Великого князівства Литовського, кримський хан Менґлі I Ґерай перебудував фортецю Тягин, яка стала одним з опорних пунктів для набігів татар на українські землі. У 1492 році під стінами Тягина запорозькими козаками був захоплений і знищений турецький корабель, що прийнято вважати першою згадкою про козаків і датою заснування запорозького козацтва. У 1673 році похід на фортецю Тягин зробив отаман Іван Сірко, а в 1693 році полковник Семен Палій розгромив там татарський загін. Остаточно фортеця була зруйнована в XVIII столітті. На місці городища в 1992 році встановлений пам'ятник на честь 500-ліття українського козацтва «Козацька Слава» у вигляді колони з фігурою Св. Архістратига Михайла. Фрагменти стін фортеці збереглися на березі біля старого мосту.

У 2018 році про наукову і культурну спадщину фортеці знято документальний фільм «Точка відліку»[1].

У 2020 учасники археологічної експедиції зробили аерофотозйомку фортеці та відкопали частину зовнішньої стіни, яку раніше ніхто ніколи не бачив[2].

Російське вторгнення в Україну (з 2022)[ред. | ред. код]

Пам'ятка постраждала від затоплення, спричиненого підривом Каховської ГЕС 6 червня 2023 року[3].

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Точка отсчёта (uk-UA) , процитовано 10 березня 2021
  2. В Тягинці відновили розкопки середньовічної литовської фортеці. Новый день (ru-RU) . 30 липня 2020. Архів оригіналу за 15 січня 2021. Процитовано 10 березня 2021.
  3. “Тягинка залишилась лише у нас в музеї”: у Києві можна побачити археологію із затопленої росіянами фортеці Тягинь. Українська правда _Життя. Процитовано 11 липня 2023.