Українська християнська євангельська церква

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Українська Християнська Євангельська Церква (УХЄЦ) — українська церква харизматичного і п'ятидесятницького напрямку, що зародилася на Донбасі.

Історична довідка[ред. | ред. код]

Українська Християнська Євангельська Церква є спадкоємцем особливої християнської традиції — пошуків богопізнання, як через відновлення біблійних основ публічного Богослужіння, так і через реалізацію християнських принципів у соціальному житті.

Українська Християнська Євангельська Церква сповідує Апостольське, Нікейське, Афанасійське сповідання віри. Як представник протестантської гілки християнства Церква сповідує хрещення у воді та хрещення Святим Духом. Церква також вірить у дари Святого Духа та необхідність публічного богослужіння з використанням музики, співу, танцю як проявів шанування, поваги, захоплення Богом, підпорядкування Йому духу, душі і тіла.

Наприкінці 80-х років Україна зазнала значних змін у духовній сфері, які обумовили потребу у заповнені так званого «духовного вакууму» та посиленні впливу християнства на суспільство. В цей час духовні пошуки багатьох вітчизняних баптистів та п'ятидесятників призвели до приєднання їх до харизматичного руху. Значний вплив на формування і розвиток харизматичного руху як в Україні взагалі, так і на Донбасі зокрема, зробили служителі церкви «Слово Життя» з м. Упсала (Швеція) Ульф Екман та Карл-Густав Северин. В результаті 1 травня 1990 р. у м. Донецьку була офіційно зареєстрована помісна церква «Слово життя».

Акція Української християнської євангельської церкви проти абортівСтрімкий розвиток та місіонерська діяльність цієї церкви у Донецькій, Луганській, Київській та інших областях України призвели до створення та реєстрації у 1993 р. всеукраїнського об'єднання церков — Української Християнської Євангельської Церкви.

На сьогодні до складу УХЄЦ входить більш 300 релігійних організацій, зокрема 1 релігійний центр, 8 обласних релігійних управлінь, 244 громади, 4 місії, 3 вищих духовних навчальних заклади, 8 біблійних шкіл, 244 недільні школи. Громади УХЄЦ діють у 14 областях України. Через християнську місію «Євангельське милосердя» УХЄЦ працює у 40 закладах пенітенціарної системи, здійснюючи в'язничне душпастирство. Церква звершує як місіонерську роботу, проповідуючи Євангелію, так і здійснює ряд соціальних програм, співпрацює з іншими християнськими конфесіями, громадськими організаціями та різними суспільними інститутами, діяльність яких відповідає напрямкам діяльності Церкви.

Українська Християнська Євангельська Церква бере активну участь у міжконфесійному діалозі, зокрема у діяльності Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, Нараді представників християнських церков України, Раді євангельських протестантських церков України.

Вищим керівним органом Української Християнської Євангельської Церкви є З'їзд повноважних делегатів усіх релігійних організацій, які входять до складу Церкви.

Старшим єпископом Української Християнської Євангельської Церкви є Падун Леонід.

ЗМІ[ред. | ред. код]

Слово жизни

Логотип газети
Тип газета
Мова російська
Формат А4

Власник Луганське обласне управління Української християнської євангельської церкви
Головний редактор Андрій Бошаров
Ціна безкоштовна
Головний офіс 91050, Україна, Луганська область, м. Луганськ
Наклад 16 000 (№ 4(78), травень 2010 року)

www.cerkva.lugansk.ua

«Сло́во жи́зни» — газета Луганського обласного управління Української християнської євангельської церкви. Виходить один раз на місяць. Реєстраційне свідоцтво ЛГ № 724 від 20 квітня 2004 року.

Посилання[ред. | ред. код]